ESTRUCTURA DEL NOU EXECUTIU
Balears 02/07/2015

Armengol tindrà 13 direccions generals més, però ho igualarà reduint assessors

MÉS renuncia al portaveu del Govern i ho serà el socialista Marc Pons

Q. Torres
2 min
Organigrama del nou Govern.

PalmaEl Govern de Francina Armengol tindrà 43 direccions generals, 13 més que les 30 que tenia l'Executiu de José Ramón Bauzá. L'increment de l'estructura, que s'explica en part per la creació d'una conselleria més (n'hi ha 10 en lloc de nou), es compensa amb una reducció del nombre d'assessors i de càrrecs assimilats al de director general.

En l'organigrama que han tancat PSIB i MÉS, amb el vistiplau de Podem, el portaveu del Govern serà el conseller de Presidència, Marc Pons (PSIB). Després que la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago (MÉS), hagués renunciat a ser-ho i que el vicepresident econòmic, Biel Barceló (MÉS), tampoc ho hagués volgut ser, aquesta funció passa de MÉS al PSIB. Per això, la Conselleria de Presidència tindrà assignada la Direcció General de Comunicació.

IB3, en canvi, penjarà d'una Conselleria controlada per MÉS, la de Participació, Transparència i Cultura, tot i que el nom del futur director general es consensuarà. Les forces d'esquerres convocaran a una reunió el PP la propera setmana per intentar pactar el relleu dels cinc membres del consell d'administració que han acabat el mandat i un dels nous membres seria el futur director general de l'ens. Si no hi hagués acord amb el PP, l'esquerra es plantejaria una modificació de la llei d'IB3 per no haver d'esperar els sis mesos a què obliga ara la normativa en cas que no hi hagi una majoria qualificada. El Consell Audiovisual, que encara s'ha de crear, i la Illes Balears Film Comission també dependran d'aquesta Conselleria, que liderarà la menorquina resident al País Valencià Esperança Camps.

En les negociacions de darrera hora que s'han produït aquest dijous al migdia, s'ha creat una direcció general més a Educació, la d'Innovació i Comunitat Educativa, que durà una persona de consens de PSIB i MÉS. Tot i que la Conselleria d'Educació està liderada per Martí March (PSIB), aquest serà el departament més transversal del Govern. Hi haurà direccions generals de MÉS en conselleries liderades pel PSIB i viceversa. Per exemple, el director general d'Energia i Canvi Climàtic serà proposat per MÉS malgrat dependre de la Conselleria de Territori, que durà el socialista Joan Boned. I el director general de Pesca i Medi Marí serà per al PSIB, malgrat dependre de la Conselleria de Medi Ambient que durà Vicenç Vidal (MÉS). L'Institut Balear de la Dona, que a l'organigrama facilitat pel PSIB encara apareix vinculat a la Conselleria de Presidència (PSIB), ho estarà a la d'Afers Socials (MÉS).

Malgrat que es comencen a conèixer ja els noms dels directors generals i dels secretaris generals, no serà fins aquest divendres que es començaran a produir els primers nomenaments, un cop hagin pres possessió els 10 consellers del Govern. Després de la presa de possessió d'aquests, l'Executiu d'Armengol farà el seu primer Consell de Govern.

stats