Balears 07/07/2016

Aprovat just de l'AIREF al Pla Econòmic i Financer de Balears

L'organisme dóna el vistiplau als números de Cladera, però no descarta del tot que calgui aplicar alguna retallada

Jaume Vinyas
2 min
La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, en una compareixença al Parlament

PalmaEl Govern ja pot respirar tranquil. L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIREF) ha fet una avaluació positiva del Pla Econòmic i Financer (PEF) de Balears. L'organisme considera "factible" que el PEF de Balears permeti complir la previsió de dèficit fixada per a enguany, d'un 0,7%. Amb vista al 2017, veu "probable" complir amb el límit d'un 0,5% que exigeix Madrid. De les 14 comunitats que s'han vist obligades a presentar aquests plans, la Rioja és la que obté millor nota, "molt probable" en ambdós exercicis. En canvi, el País Valencià, Múrcia i Aragó s'enduen la pitjor nota, "molt improbable" tant el 2016 com el 2017. Catalunya, Castella-la Manxa i Extremadura també suspenen l'avaluació de l'AIREF. Andalusia, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Navarra i la Comunitat de Madrid superen l'examen amb una avaluació similar a la de Balears.

El PEF és una mesura exigida pel govern central a les comunitats autònomes que van incomplir l'objectiu de dèficit de 2015. En aquest sentit, a partir del PEF i la flexibilització del límit de dèficit atorgada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, l'AIREF considera "factible" que la comunitat compleixi les previsions, "una vegada analitzada la informació aportada i l'execució manifestada amb les darreres dades publicades el mes d'abril. L'informe reconeix que Balears corregeix, a través del PEF, l'escenari del pressupost inicial que va avaluar com "de compliment improbable" a partir del límit del 0,3% de dèficit imposat, llavors, per Montoro.

Conveni “incert” de carreteres

L'AIREF destaca, en la seva avaluació, que el Govern ha elevat les previsions d'ingressos incorporant el que preveu ingressar pel conveni de carreteres. També es veu realista que s'hagi previst una major partida de despesa per assumir sentències, despeses de personal i la incorporació de la Renda Social Garantida. Amb tot, alerta que "detecta incerteses" en les transferències de capital de l'Estat previstes, tot i que considera "factible" que les desviacions que es puguin donar en aquests ingressos puguin compensar-se amb millors resultats dels esperats en altres recursos, tal com es desprèn, segons l'organisme, dels resultats d'abril, "o amb una menor execució de les despeses previstes".

L'aprovació del PEF era una de les passes que mancaven per assegurar la viabilitat de la facultat de medicina, segons va explicar el director general de Pressupostos, Joan Carrió, en la recent compareixença davant la Comissió d'Hisenda i Pressupostos.

stats