UN DEBAT... A DESHORA?
Balears 28/10/2016

Els animals de companyia també noten el canvi d’hora

La conducta humana té efectes sobre el seu comportament i els seus rellotges biològics

C. Buades
2 min
El canvi del rellotge biològic pot desorientar i posar nerviosos els animals de companyia.

PalmaL’augment o la reducció d’hores de llum solar té efectes en les vides de les persones, que es veuen potenciats i es fan més evidents quan aquest canvi és sobtat (després de fer un viatge intercontinental, per exemple).

Per això, avançar o endarrerir una hora els nostres rellotges de cop produeix petites alteracions, com ara dormir més del que és habitual i tenir sensació de somnolència constant, que es noten més o menys en funció de cada persona i que requereixen un petit període d’adaptació al nou horari.

De la mateixa manera que el canvi d’hora afecta alguns éssers humans, també té conseqüències sobre la conducta dels animals amb què conviuen, els de companyia, tot i que, segons els experts, d’una manera més indirecta.

Així ho explica Tomàs Camps, doctor en veterinària i diplomat per l’Escola Europea de Benestar Animal i Medicina del Comportament. “El rellotge endogen de tots els animals regula les accions fisiològiques, com la gana i la son, i moltes d’elles depenen de la llum”, afirma. “Per això, el canvi es nota si hi ha un augment o un descens d’hores de llum, encara que sigui de manera natural”.

Segons diversos veterinaris, el canvi de rutina i, com a conseqüència, del rellotge biològic dels animals de companyia els pot desorientar i posar-los nerviosos durant uns dies.

Comportament animal

No obstant això, “en animals sans”, afirma Camps, “el canvi de rutina es nota, perquè estan acostumats a menjar a la mateixa hora, a sortir a passejar en els mateixos moments, etcètera. Però el trastorn dura poc temps”. Per a aquest etòleg, aquells que poden tenir més dificultats són els animals amb patologies, com els cans de major edat i que tenen la síndrome de disfunció cognitiva, “una malaltia del comportament equivalent a l’Alzheimer que sofreixen les persones”.

En aquests casos, es comencen a alterar els ritmes de son i de vigília: “dormen molt de dia, per exemple, i durant la nit van desorientats per casa”, però els ritmes fisiològics es poden modificar a partir del llum artificial. “La pèrdua de pèl i la quantitat d’hores diàries de son de cada animal són algunes de les accions que depenen d’aquest rellotge endogen”, afirma Camps; “però un animal de companyia que tingui un ritme molt intens i rebi llum artificial pot perdre pèl durant tot l’any”.

En el cas dels animals de granja, els trastorns també depenen de les persones: “Si una vaca està acostumada que la munyin en una hora determinada, fer-ho una hora abans podria suposar que baixàs la producció i fer-ho una hora més tard podria provocar-li danys a la mamella per acumulació de llet”.

En canvi, els animals que viuen en ambients completament salvatges passen pel canvi d’estació i s’hi adapten d’una manera molt més progressiva. “Ningú els canvià forçosament el cicle de vida i l’augment o el descens de llum va fent-se, minut a minut, cada dia”, explica Camps.

Es pot concloure que tots els animals noten com els dies s’escurcen o s’allarguen? “Sí”, conclou el veterinari, “però no els afecta de la mateixa manera. De fet, aquells que ho noten més ho fan a causa de la intervenció de les persones en els seus hàbits rutinaris”.

stats