INICI DE CURS
Balears 08/09/2016

"Allau d'immigració escolar": 20 alumnes nouvinguts al dia

Les Balears són una de les poques comunitats que manté la demografia a l'ensenyament positiva. Per fer-hi front, Educació ha afegit 184 professors nous a les aules per a aquest curs

Martí Gelabert
2 min
El conseller d'Educació, Martí March, acompanyat de diversos directors generals

PalmaLes Illes Balears són una de les poques comunitats que mantenen la demografia escolar en positiu, ja que cada any hi augmenta el nombre de matriculats. El conseller d'Educació, Martí March, ha assegurat que hi ha una "allau d'immigració escolar" que manté aquesta tendència. El director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, també ha advertit que cada dia reben 20 sol·licituds de matrícula d'alumnes nouvinguts, que no s'han matriculat durant el procés ordinari. Aquest curs es ratifiquen les dades de l'any passat.

Per fer-hi front, i amb vistes a l'inici del curs escolar dilluns que ve, dia 12, la Conselleria d'Educació ha treballat per pal·liar-ne les conseqüències amb el repte de garantir una educació digna per a tots els alumnes. Per aquest mateix fet, aquest nou curs escolar s'incorporen 184 professors nous, i s'espera que la xifra vagi incrementant-se. D'aquests, segons ha anunciat Morante, 172 són de l'escola pública i 12, de la concertada. Educació ha incrementat, des de l'inici d'aquesta legislatura, 600 places de professorat. Ara per ara, en total, hi ha 14.721 professors, "més dels que hi havia hagut mai", ha apuntat Morante.

Pel que fa als interins, ara mateix n'hi ha més de 3.500 que estan ocupant llocs vacants, fet que suposa un 31,6%, mentre que la mitjana estatal se situa en el 19%. En aquest sentit, la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, ha assegurat que "s'han de fer oposicions perquè hi hagi més estabilitat als centres", però també ha advertit que "no podem treure més de 425 places". En aquesta línia, ha assegurat que la Conselleria treballa per poder incrementar-ne la xifra.

March ha lamentat també que el sistema educatiu de les Balears "és molt mòbil" i que, per tant, s'hi perd estabilitat. "El model de finançament no és el que necessitam, però intentam donar-hi resposta", ha continuat.

Atenció a la diversitat i disminució de ràtios

D'altra banda, el director general d'Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas, ha apuntat que "s'ha incrementat" l'atenció a la diversitat educativa especial, "tant en professors com en equips d'orientació". A més a més, s'ha ampliat la plantilla per als alumnes amb Trastorns d'Espectre Autista (TEA), que, per primera vegada, podran disposar de professorat tant a Menorca com a Eivissa.

L'arribada de nouvinguts també suposa que s'ha de treballar de manera més intensa per disminuir-ne les ràtios. És un dels reptes del Govern, que se l'ha marcat de manera progressiva. Aquest curs, més del 80% de les classes dels alumnes de tres anys està per sota dels 22 alumnes (legalment, se'n permet un màxim de 25, que podria veure's incrementat a 28 per les noves escolaritzacions d'alumnes amb necessitats especials). En concret, segons ha informat la Conselleria, la mitjana d'estudiants en aquestes aules és d'uns 19.

stats