POBRESA ENERGÈTICA

Els ajuntaments paguen a les famílies una part de les factures

Un conveni de la FELIP i Endesa obliga a suspendre talls de subministrament

L’Ajuntament de Palma va atorgar, el 2016, 1.479 ajudes d’aigua, llum i gas a famílies que passatren pels Serveis Socials. Màxim, 800 euros anuals i 400 euros en altes de comptadors. En total, s’hi van invertir 203.305,21 euros. Ho explica la regidora de l’àrea de Benestar i Drets Socials, Mercè Borràs. No hi ha límits quant al nombre de famílies per ajudar, segons destaca Borràs: “Tenim l’obligació d’antendre les demandes, d’estar a l’altura, de ser uns serveis socials dinàmics i adaptats a la realitat”. Sí que hi ha límit d’ingressos, que depenen dels membres de la família. Les que més pateixen són les monoparentals. Borràs ha detectat que les ajudes “es cronifiquen”. Cal destacar, també, que Emaya reserva 60.000 euros a l’any per a ajuts.

Per saber-ne més: Dossier sobre pobresa energètica

El conveni marc entre la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i Endesa per coordinar el pagament d’ajuts municipals a persones en situació de pobresa energètica indica que Endesa ha de deixar en suspens el tall de subministrament d’electricitat i/o gas natural quan rep la comunicació de l’ajuntament adherit al conveni que el titular del servei és subjecte d’un ajut per a aquest servei.

L’Ajuntament de Calvià, que va adherir-se al conveni el 7 d’abril del 2016, és el primer municipi de les Balears que inclou informació sobre les ajudes municipals a les cartes d’avís de suspensió que envia Endesa en el cas d’impagament. Així, Endesa inclou la informació de l’ajuda municipal a les cartes a través de les quals comunica als clients que els tallarà el subministrament. D’aquesta manera, la informació arriba a totes les llars que no poden fer front al pagament de les factures.

A les cartes d’avís, hi figuren els telèfons dels centres de Serveis Socials per demanar-hi cita i s’explica que les persones que estan empadronades al municipi de Calvià poden sol·licitar aquestes ajudes.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF