Balears 08/03/2017

Els ajuntaments de les Balears han cobrat 79 milions d'euros de més en plusvàlues municipals

Uns 17.000 immobles s'han vist afectats per un cobrament "inconstitucional" d'aquest impost

Ara Balears
2 min
Les pernoctacions en habitatges de vacances a Balears va ser de 30,6 milions durant el 2014.

PalmaEls ajuntaments de les Balears han cobrat més de 79 milions d'euros en plusvàlues municipals que hauran de tornar si la ciutadania els ho reclama, segons un estudi del portal de reclamacions en línia Reclamador.es. Es tracta de l'impost cobrat pels consistoris pels beneficis que s'obtenen de la venda d'un immoble, que s'ha estat cobrant en els casos en què no se'n treia un rèdit i que el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional fa unes setmanes.

Segons Reclamador, a les Balears aquesta situació s'ha registrat en operacions d'uns 17.600 immobles i, de mitjana, per cada reclamació els ajuntaments haurien de tornar uns 4.500 euros. En l'àmbit estatal, el nombre de persones que podrien reclamar el retorn de les plusvàlues és de 550.000, cosa que eleva la xifra de doblers a tornar fins als 2.475 milions d'euros.

La sentència no elimina l'impost i, per tant, aquelles persones que venen un immoble que ha experimentat un augment del seu valor l'hauran de continuar pagant. Qui sí que quedarà eximit d'abonar la plusvàlua són aquells que no hagin vist créixer el valor de la seva propietat –una situació habitual durant els anys de la crisi.

Qui i com pot reclamar?

A l'hora de reclamar el retorn de la plusvàlua és necessari que la venda hagi produït pèrdues o cap benefici per a la persona que es desfà de l'immoble, però també que no hagin passat més de quatre anys des de l'operació, un termini legal que estableix la Llei general tributària.

Des de Reclamador expliquen que el procés de reclamació pot durar fins a dos anys i mig, però asseguren que "la garantia d'èxit és total". Es necessiten les escriptures de la compra de l'immoble, les de venda i el justificant després d'haver pagat l'impost de plusvàlua. La tramitació pot fer-se a través de l'ajuntament i, en cas de no resoldre-ho, es pot recórrer a la via judicial.

stats