Les administracions balears incompleixen la normativa sobre contractes

Ni el Parlament, ni els consells, ni l'Ajuntament de Palma publiquen els contractes i les licitacions a la Plataforma de Contractació del Sector Públic

Un informe de Transparència Internacional suspèn les administracions de Balears perquè no publiquen a la Plataforma de Contractació del Sector Públic (PCSP) els seus contractes i licitacions. L'estudi ha comprovat la publicació (o no) d'aquesta informació per part de l'Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca, el Consell de Menorca, el Parlament de les Illes Balears, l'Administració de la comunitat i de la UIB, que és l'única institució que compleix amb els requisits de la Llei de garantia d'unitat del mercat laboral.

L'estudi valora si es penja la informació a la PCSP, però també si es compleix la llei, ja que pot donar-se el cas d'un ens que la compleix perquè s'ha donat d'alta a la plataforma però no hi ha penjat cap contracte o licitació, per exemple. És el cas del Consell de Menorca, que ja en el darrer informe de Transparència Internacional, fa sis mesos, es trobava en aquesta situació. A la resta d'institucions tampoc no hi ha hagut canvis des del febrer.

A l'entitat afirmen que, "a causa del molt gruixat i inacceptable nivell d'incompliment legal per part de les entitats públiques espanyoles, Transparència Internacional insta totes les institucions públiques a complir en el menor termini possible aquesta obligació legal, a fi que la informació general i detallada dels contractes i licitacions que duen a terme els milers d'entitats públiques espanyoles es trobi centralitzada a escala estatal i a disposició de tots els ciutadans i empreses d'aquest país, amb vista a un augment de la transparència i la prevenció de la corrupció".

El Partit Popular de Palma, per la seva banda, ha criticat aquest dimecres l'equip de govern municipal per aquesta qüestió i ha afirmat que "el batle Hila es presenta com el garant de la transparència", però en realitat "no supera cap prova del cotó". La portaveu dels populars a Cort, Marga Duran, s'ha demanat "fins quan creu el batle que pot continuar enganant els ciutadans, abanderant el discurs de la transparència com si el seu govern l'hagués inventada".

En el cas de la comunitat, la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, va signar un conveni el mes passat amb Transparència Internacional que compromet el Govern a donar informació sobre, per exemple, les agendes i les despeses dels consellers, les llistes d'espera o el codi ètic. L'acord té una validesa de dos anys i va encaminat a complir les recomanacions d'aquesta entitat en "transparència i lluita contra la corrupció".

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF