TRIBUNALS
Balears 21/11/2016

Un home acusat de robar en dos apartaments i incendiar-los al Toro ho nega en el judici

La Fiscalia demana una condemna de 18 anys i mig de presó per a l'encausat, veí de la copropietària dels dos immobles afectats per les flames

Xesc Adrover
2 min
L'acusat de robar i incendiar dos apartaments a El Toro el novembre de 2014 assegura que només va voler avisar la veïna/ISAAC BUJ

PalmaDaniel R.D. de U., l'acusat de robar en dos apartaments d'un edifici del Toro on residia i incendiar-los el novembre de 2014, delicte pel qual la Fiscalia li demana una condemna de 18 anys i mig de presó, ha negat aquest dilluns en el judici –duit a terme a l'Audiència de Palma– haver participat en el que va ocórrer.

L'acusat ha relatat que aquella matinada, després de sentir renou a l'apartament contigu al seu i veure que hi havia un incendi, va sortir a la terrassa del costat per intentar avisar la veïna, Paulina Spencer, una ciutadana britànica, i també va anar a la següent per donar l'alerta i que el deixassin sortir, però com que no li va obrir ningú, va tornar pel mateix lloc al seu habitatge.

Ha negat haver entrat en cap de les cases, haver robat res i haver provocat els incendis. "Mai en la meva vida he robat res", ha assegurat, i ha dit que abans de ser empresonat per aquests fets treballava en l'empresa familiar i guanyava uns 2.000 euros nets al mes. "No tinc cap mòbil ni cap necessitat de fer res de semblant ni he fet res de semblant en la meva vida", ha insistit.

Durant un escorcoll que es va practicar al seu domicili, s'hi va trobar un microones, un trepant i un desengramponador que varen desaparèixer d'un dels apartaments incendiats. Segons ell, aquests objectes els va descobrir l'endemà de l'incendi a un terrat que compartia amb la veïna. "Els vaig guardar per tornar-los a la senyora Spencer", ha afirmat. Per contra, quan el varen detenir va declarar que eren seus. "Estava indignat, sense menjar, dormir ni fumar i molt preocupat pel meu ca. Només pensava a sortir d'allà, fumar i després les coses ja s'aclaririen", ha justificat.

Diversos guàrdies civils que varen acudir a l'edifici quan es va declarar l'incendi han relatat al tribunal que el foc va provocar molt de fum, que les flames sortien dels apartaments incendiats i arribaven a diverses plantes per sobre, i que varen haver d'evacuar uns 40 veïns pel perill que hi havia.

Alguns varen entrar en un dels apartaments incendiats a la recerca d'una senyora perquè el veí que està acusat dels fets els va dir que creia que la veïna podia ser-hi dins, encara que no hi varen trobar ningú i varen resultar afectats per inhalació de fum.

En la seva declaració, la copropietària dels apartaments incendiats ha explicat que va tornar a Anglaterra el mes de setembre i que, en qualsevol cas, si hagués estat al Toro quan varen passar els fets, el seu veí i acusat se n'hauria temut, tant pel renou com per la il·luminació de la seva cuina i dormitori. "No entenc per què ho ha fet, els danys eren espantosos, s'han cremat records familiars, des d'aleshores no em trob bé", ha confessat Paulina Spencer, una dona d'edat avançada.

Han relatat que, una vegada els bombers varen extingir el foc, els varen dir que havia estat intencionat, els varen mostrar en un dels apartaments senyals circulars damunt de dos llits diferents que revelaven la presència d'algun accelerant, i en l'altre també hi havia diversos focus diferents. A més, els calaixos i armaris havien estat inspeccionats i regirats.

stats