PALMA
Balears 30/11/2015

Acciona acabarà el palau de congressos però amb més retards i sense renunciar als tribunals

Cort i el Govern asseguren que tenen el compromís dels responsables de la constructora, però es manté sense resoldre el conflicte pel calendari i les indemnitzacions

Lluís Planas
3 min
El darrer termini que s'havia fixat per acabar les obres era el proper 31 de desembre, però tampoc no es complirà. ISAAC BUJ

PalmaLa constructora Acciona acabarà les obres del palau de congressos de Palma, però amb més retards sobre el darrer termini que s'havia fixat en el 31 de desembre i sense renunciar a dur finalment les administracions als tribunals. L'Ajuntament i el Govern asseguren que han obtingut el compromís dels responsables de l'empresa per acabar els treballs de la infraestructura sense més aturades com la que provocaren la setmana passada, però a la reunió a tres bandes mantinguda aquest dilluns no s'ha arribat a cap acord sobre les qüestions que mantenen l'enfrontament: el calendari contractual per acabar les obres, que les administracions sostenen que acabà el juliol passat i per això poden aplicar una penalització de 20.000 euros diaris a Acciona; i la indemnització per la paralització del projecte entre els estius de 2012 i 2014, per la qual la constructora vol rebre 15 milions d'euros, i Cort i el Govern la rebaixen fins a 4 milions.

Davant el desacord que es manté en aquestes dues qüestions les administracions han aconseguit l'escenari que, com a mal menor, es plantejaven abans de la reunió: aconseguir el compromís per continuar les obres fins que s'acabin de manera definitiva i que en cas de mantenir-se les discrepàncies, aquestes es resolguin finalment en els tribunals. En tot cas, el palau de congressos s'acabarà amb un nou retard encara sense determinar i el batle de Palma, José Hila, ha explicat després que en els propers dies Acciona presentarà "un nou pla de finalització de les obres". A la reunió també hi han estat presents, entre d'altres, el vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló, i una comitiva d'Acciona Infraestructuras encapçalada pel seu conseller general, Juan Ángel Mairal. Els representants de la constructora han abandonat la reunió duita a terme a la Conselleria de Turisme sense voler fer declaracions.

Les administracions han tornat la pressió a Acciona advertint els seus responsables que si no garantien acabar les obres del palau de congressos sense més aturades es podien plantejar la resolució unilateral del contracte, denunciant el seu incompliment, i encarregar la finalització de la infraestructura a una altra empresa. En qualsevol cas l'enfrontament s'hauria de resoldre als tribunals, han fet veure als directius de la constructora. I tant l'Ajuntament com el Govern, responsables al 50% de la societat pública Palau de Congressos, també han dit que tenen assumit que després d'haver anul·lat l'anterior procés d'adjudicació del palau i l'hotel al Grup Barceló no podran resoldre la gestió del complex fins ben avançat l'any que ve, per la qual cosa no tenen més pressa que disposar de la infraestructura sense més sobrecostos. La possible penalització sobre la constructora, en canvi, continua en marxa per 20.000 euros diaris mentre no s'acabin els treballs. Acciona va reprendre divendres passat les obres a ple rendiment, segons ha assegurat Hila.

Negociació oberta

En tot cas, el batle de Palma, l'únic que ha parlat després de la reunió, ha explicat que les negociacions pels dos motius d'enfrontament es mantindran obertes, sempre advertint que per part de les administracions "no es prendrà cap decisió que no estigui avalada pels tècnics", tant pel que fa a la penalització pel lliurament de les obres com a la indemnització que reclamava la constructora. Els representants d'Acciona han presentat a la reunió un informe per justificar el retard que ja té acumulada l'obra al·legant problemes amb connexions d'electricitat i gas que no li serien imputables i, per tant, objecte de penalització. Pel que fa a la indemnització per la paralització del projecte entre 2012 i 2014, que decidiren les administracions del PP per manca de finançament, Hila ha admès que l'informe municipal que rebaixa la xifra a 4 milions d'euros encara és provisional, per la qual cosa es demanarà a la constructora que justifiqui amb més documentació la seva reclamació que suma fins a 15 milions d'euros. Sobre això el batle s'ha queixat que els directius d'Acciona i els anteriors governs del PP "varen tenir dos anys per resoldre-ho i ara volen que nosaltres ho facem amb presses".

stats