Balears 11/10/2017

Absolen l'home de Son Gotleu a qui acusaren de captar jihadistes

L'Audiència Nacional considera que va actuar pensant que col·laborava amb el CNI

Anna Schnabel
2 min
El detingut, sortint de casa seva, aquest dimarts al matí. / ISAAC BUJ

PalmaL'Audiència Nacional ha absolt dels delictes d'integració, col·laboració amb organització terrorista i adoctrinament l'home que va ser detingut al barri de Son Gotleu l'abril del 2016 per la seva suposada vinculació amb el jihadisme. L'alt tribunal ha considerat que l'acusat va actuar creient que col·laborava amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). No obstant això, el condemna a tres anys de presó per un delicte de tràfic de drogues, ja que la policia va trobar 15 grams de cocaïna a casa seva.

D'aquesta manera, el tribunal ha donat credibilitat al processat, que també feia front a una petició de condemna de deu anys de presó per haver contactat amb diverses persones relacionades amb l'Estat Islàmic. El jove assegurà durant el judici que treballava per a un agent dels serveis secrets a qui feia arribar informació sobre aquells amb qui establia contacte a través d'internet. De fet, un dels policies que va intervenir com a testimoni durant el litigi va explicar davant la sala que, efectivament, l'acusat havia enviat informació diverses vegades al servei d'intel·ligència de l'Estat.

La defensa del jove al·legà que el seu client no col·laborava amb l'Estat Islàmic, sinó que treballava sota les instruccions d'un agent amb qui mantenia "contacte permanent". De fet, la Sala considera demostrat que l'any 2014 l'acusat va arribar a parlar directament amb un agent del servei d'intel·ligència. Arran d'aquella primera conversa, hauria treballat per contactar amb jihadistes disposats a actuar a Espanya o al Pròxim Orient, fins que el febrer del 2015 el policia li va dir que aturàs la col·laboració. A canvi de la feina feta, el processat va demanar a l'agent del CNI que li resolgués un problema amb la renovació del permís de residència.

Una detenció que va generar tota mena d'especulacions

La detenció d'aquest jove va produir-se enmig de la commoció, les especulacions contínues i també diversos insults racistes. Tal com va poder saber-se després de la seva primera declaració, l'home emetia missatges radicals "molt contundents" per captar combatents per fer la jihad en què animava a perpetrar atemptats i a viatjar a Síria i a l'Iraq amb la finalitat que s'integrassin a les files del grup terrorista.

stats