Vuit de cada deu graduats d'FP troben feina en un màxim de dos anys

El grau superior en informàtica, el que té més sortida

La taxa d'inserció laboral de les persones que conclouen els estudis de Formació Professional (FP) se situa en el 79,7% dos anys després de finalitzar els estudis. A l'any d'arribar a la titulació, l'ocupabilitat és del 69,2%, i just en acabar la formació més d'un 25% dels joves ja tenen feina.

Les dades prenen com a referència l'evolució de la població objecte d'estudi per al curs 2013-2014. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi que els consellers de Treball, Comerç i Indústria i d'Educació i Universitat, Iago Negueruela i Martí March, respectivament, han presentat aquest dimecres sobre una 'Anàlisi de la inserció laboral dels titulats de Formació Professional (FP) a les Illes Balears', en el qual destaca l'alt percentatge d'ocupabilitat dels titulats en estudis d’FP.

Entre les famílies professionals que registren la majors taxes d'inserció es troben transport i manteniment de vehicles, instal·lació i manteniment, sanitat i maritimopesquera, les quals se situen en un percentatge d'inserció per sobre del 85%. En general, el rang d'inserció laboral és elevat i oscil·la entre el 89,8% i el el 66,7%.

Així mateix, els titulats de grau superior mostren una major taxa d'inserció en el termini d'un any, en comparació amb els de grau mitjà, si bé les dades de les dues opcions convergeixen en complir dos anys. Finalment, per sexes, la distribució del col·lectiu és molt equitativa: 50,3% dones i el 49,7% homes, si bé es donen diferències per famílies professionals.

L’'Anàlisi de la inserció laboral dels titulats en formació professional' ha estat elaborat conjuntament per les direccions generals d’Ocupació i Economia, i de Formació Professional i Formació del Professorat i l’Ibestat, que en farà un seguiment anual per actualitzar la inserció d’FP.

Més formació, millor ocupació

Negueruela ha indicat que la formació, i més concretament la Formació Professional, és un element indispensable per “ampliar la competitivitat i la productivitat de les empreses i contribuir així a la millora del model econòmic de les Illes”. També ha remarcat que un alt percentatge d’estudiants que acaben FP (17,4%) són majors de 30 anys, fet que suposa una dada que demostra l’interès existent a retornar al sistema educatiu com a manera de millorar de l’ocupabilitat.

Per part seva, March ha remarcat la importància de les dades que es reflecteixen en aquest estudi, ja que “mostren l’alta capacitat d’inserció laboral que té la formació professional, a causa, entre altres coses, de la millora de l’oferta educativa d’aquest estudis i la seva adaptació a les necessitats del mercat laboral”. A més, ha destacat la importància de difondre encara més aquesta modalitat de formació entre alumnat, família i empreses, ja que, “com es demostra amb aquestes dades, l’FP constitueix no només una via efectiva d’inserció laboral, sinó també una excel·lent manera que l’alumnat continuï la seva formació més enllà de l’ensenyament obligatori”.

EDICIÓ PAPER 25/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF