SOS POSIDÒNIA
Balears 15/10/2016

Voluntaris de la Creu Roja en caiac vigilen el litoral

“Per donar una resposta integral als problemes que afecten la vulnerabilitat de les persones és necessari vetlar per la protecció del medi ambient”, responen des de l'organització

M. T.
1 min
Els voluntaris de la Creu Roja que inspeccionen els fondejos.

PalmaEl nom de la Creu Roja el solem associar a tasques humanitàries, a ajuda social, així que xoca veure’n els voluntaris vigilant la mar, endinsant-se en l’aigua i comprovant que les algues invasores no es mengin la posidònia. Però ho fan, coordinats des de l’àrea de Medi Ambient de l’organització.

“Per donar una resposta integral als problemes que afecten la vulnerabilitat de les persones és necessari vetlar per la protecció del medi ambient”, responen, des de la Creu Roja, sobre aquest vessant de la seva activitat.

La vigilància del litoral a càrrec de la Creu Roja es fa des de terra i des de la mar en determinades platges i a l’illa de Cabrera. Portals Vells, Portocolom, el litoral de Maó, Talamanca, es Jondal, Porroig, Pou del Lleó, Cala Saona i es Pujols han entrat dins el programa d’enguany.

En caiac i a peu

Dos voluntaris naveguen amb caiac informant els usuaris sobre la normativa de l’espai natural i vigilant-hi els incompliments, com ara els fondejos sobre posidònia. En cas de detectar un incompliment, s’informa el responsable i se’l convida a corregir la zona de fondeig. En cap cas s’adopta una actitud coercitiva o d’autoritat, comenten des de l’ONG.

Alhora, altres voluntaris, a terra, recorren el litoral repartint cendrers de platja, informant de la normativa, recollint-ne els residus i identificant-hi les algues invasores.

Algues invasores

Aquesta última activitat es fa col·laborant amb l’Imedea, promotora del programa Alerta a les invasores. Els voluntaris de la Creu Roja són part de la xarxa d’observadors. Se submergeixen a l’aigua i, si hi veuen una espècie amenaçadora, en fan una fotografia per enviar-la als responsables del projecte.

stats