Damià Pons: “Volen una llengua d’estar per casa”

Catedràtic del departament de Filologia de la Universitat de les Illes Balears

El catedràtic del departament de Filologia de la Universitat de les Illes Balears, Damià Pons, va dir ahir, en conèixer les intencions d’IB3, que “és una mostra més de la voluntat de fer de la nostra llengua una cosa localista, d’estar per casa”. Pons considera que IB3 hauria de tenir en compte “el que diuen les lleis respecte d’aquesta qüestió, i que no fa més que referir-nos a l’ús de les modalitats que han fet els nostres escriptors més il·lustres”, digué. En aquest sentit, Pons va reclamar que els directius dIB3 “llegeixin Marià Villangómez, Costa i Llobera, Joan Alcover o Borja Moll i veuran com l’ús de l’article literari es fa amb absoluta normalitat, i sense que això signifiqui cap renúncia, sinó precisament el contrari”, va assegurar.

L’expert universitari va lamentar que s’imposin criteris com el de salar els informatius, perquè “demostra el desconeixement que tenen els actuals dirigents dels mitjans públics de la importància de saber diferenciar els registres de cadascuna de les situacions en les quals es fa servir la llengua. Els informatius senzillament requereixen un registre formal, i tothom sap que aquest inclou l’article literari”, digué.

Per Damià Pons, aquestes decisions són “inexplicables, i es pretén aparentar una proximitat i un estimar lo nostro que en realitat m’atreviria a dir que pretén el contrari: ridiculitzar-nos i acabar amb allò que ens és propi”.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF