TRIBUNALS

L'advocat de la funcionària d'Artà diu que algú es va quedar els doblers

La defensa de Francisca Palou afirma que "només se la pot acusar de negligència", mentre que el fiscal manté la seva petició de 6 anys de presó

El judici contra Francisca Palou, la funcionària de l' Ajuntament d'Artà acusada d'un delicte de malbaratament, ha quedat aquest dimecres vist per a sentència. Ara serà un jurat popular qui determinarà si es va apropiar de doblers procedents del pagament de sancions urbanístiques; concretament, 32.588 euros, segons l'acusació particular, exercida per la Corporació municipal, i 65.080 euros, segons la Fiscalia.

El Ministeri Fiscal demana per a l'acusada una pena de 6 anys de presó i 15 anys d'inhabilitació, mentre que l'acusació particular li demana 4 anys de presó i 8 anys d'inhabilitació. La defensa en reclama la lliure absolució perquè entén que no s'ha acreditat la desaparició d'aquestes quantitats de l'Ajuntament i que, en qualsevol cas, si la funcionària d' Urbanisme és culpable d'alguna cosa és de "negligència" en la custòdia de l'import de les sancions. Al torn final de paraula, Palou s'ha limitat a dir que "no he tocat cap dobler, som innocent".

En les conclusions, el Ministeri Fiscal ha equiparat els fets jutjats als casos de corrupció política, ha recordat "l'obligació de custodiar els doblers públics que tenia l'acusada" i ha assenyalat que el robatori de doblers públics "és un fet molt greu". El fiscal ha recordat que eren doblers "pagats voluntàriament per gent que havia confiat en l'Ajuntament".

L'acusació particular, representada per l'advocada Francesca Mas, ha fet al·lusió a la suposada manca de controls municipals i ha remarcat que "no es pot donar la culpa a l'Ajuntament" de la desaparició d'aquests doblers. Mas ha recordat un escrit emès per la secretària municipal el novembre de 2015 que "certifica que aquests doblers no s'han ingressat als comptes municipals". Els fets investigats corresponen al període 2007-2011.

"Mortadel·lo i Filemó"

L'advocat de la defensa, en un extens al·legat, ha criticat els arguments del fiscal, al qual ha qualificat de "demagògic" per qüestionar el cost econòmic que hauria suposat encarregar un estudi per investigar els comptes de l'Ajuntament d'Artà. "La presumpció d'innocència i la llibertat no tenen preu", li ha dit. Jaime Campaner, qui també ha qüestionat la investigació interna feta pel Consistori, a la qual ha qualificat d'"investigació de Mortadel·lo i Filemó". Segons ell, "si una empresa externa hagués fet una auditoria als de l'Ajuntament, els hauria caigut la cara de vergonya".

L'advocat de la defensa ha assegurat que "és impossible que ella" estigués darrere els sobres amb doblers que es varen trobar dins un arxivador, sobres que, suposadament, algú va col·locar per intentar fer creure que Palou no s'havia apropiat dels doblers de les sancions. L'advocat ha recordat que aleshores l'acusada estava de baixa i ha insinuat que "algú de l'equip d'investigació anava posant sobres per evitar la catàstrofe"

Campaner ha recordat, així mateix, l'afirmació del perit del jutjat de Manacor, Juan Enseñat, qui, a preguntes de l'advocat, ha reconegut que "no es pot afirmar sense dubtes que faltin 32.000 euros de l'Ajuntament".

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF