Balears 16/05/2017

UGT demana que les residències militars es converteixin en allotjament per a funcionaris de l'Estat

El sindicat reclama també que es revisi a l'alça el plus d'insularitat perquè funcioni com a incentiu

Carmen Buades
2 min
Miguel Ángel Romero, Carlos Álvarez i Biel Riera, a la roda de premsa d'aquest dimarts

PalmaUGT ha demanat aquest dimarts a la Delegació del Govern que se cedeixin les residències militars quan estiguin buides a les persones que treballen per a l'Administració General de l'Estat i venen destinades a les Balears. Es tracta d'una mesura per fer front al problema de l'habitatge que pateixen les Illes i que permetria allotjar empleats públics a Mallorca (amb més de 125 habitacions), Menorca (amb 62 habitacions) i Eivissa (amb 16, a les quals s'han d'afegir 21 apartaments). En total, el sindicat calcula que hi ha més de 450 places que actualment es destinen a l'oci dels militars durant l'estiu.

A més, des d'UGT consideren que aquesta idea hauria de ser acompanyada de l'habilitació d'habitatge públic per al cos funcionarial. "Parlam d'instal·lacions que estan tancades una mitjana de deu mesos a l'any", ha afirmat Miguel Ángel Romero, secretari general de la Federació de serveis públics del sindicat. Romero també ha reconegut que aquesta mesura "no solucionaria el problema, però ajudaria a pal·liar-lo".

El sindicat també reclama que s'actualitzi el plus d'insularitat, que a les Balears és molt inferior al de les Canàries o Ceuta i Melilla. De fet, els treballadors públics d'aquestes ciutats autònomes reben 535 euros mensuals com a compensació, mentre que aquells que es traslladen a Menorca o Eivissa en cobren 81 i els que es mouen fins a Mallorca, 62. "El que es paga ara no té res a veure amb la realitat socioeconòmica de les Balears", ha denunciat Romero, qui ha demanat una "equiparació amb les Canàries".

La creació d'una compensació econòmica per canvi de destinació per als funcionaris de l'Estat és una altra de les reivindicacions d'UGT per compensar els costos de la insularitat. Seria similar al que s'aplica en el cas de les forces armades, que té una durada màxima de tres anys. Per Biel Riera, secretari regional de l'Administració General de l'Estat d'UGT, el preu de l'habitatge és "un problema afegit" als desequilibris que genera la insularitat per als funcionaris, que s'agreuja amb "una política restrictiva per a la generació de places" per part de l'Estat.

La situació de la plantilla

Riera ha comparat les ràtios de treballadors de l'AGE que tenen les comunitats i ha denunciat que les Illes tenen una de les més baixes de l'Estat, amb 2,9 empleats per cada 1.000 habitants. "Per tal d'equiparar mitjanes –ha assegurat– s'haurien de contractar 1.064 persones". En aquest sentit, Carlos Álvarez, secretari estatal d'Administració General de l'Estat d'UGT, ha denunciat que des del 2010 s'ha perdut un 15% del personal que treballava per a l'Estat: 26.000 llocs de feina. A més, la falta de reposició ha provocat un envelliment del cos funcionarial. "Actualment, el 65% de la plantilla té més de 50 anys", fet que "posa en risc els serveis que dona l'Estat".

stats