UGT denuncia la situació “insostenible” dels Agents de Medi Ambient

El sindicat reclama que es cobreixin les 27 places ja previstes però no dotades com a primera passa per garantir la gestió correcta dels espais naturals de les Illes

El sindicat professional d'Agents de Medi Ambient (AMA) FeSP-UGT ha denunciat aquest dilluns la situació “insostenible” en què es troba aquest cos a les Balears. El delegat Manolo Martínez ha assegurat que fa 15 anys que no s'augmenta la xifra d'agents, un període en el qual han augmentat considerablement les seves funcions i els espais naturals protegits a l'Arxipèlag.

Martínez ha reclamat que es cobreixin les 27 places que ja estan creades, però no dotades, a la Relació de Llocs de Treball i que s'hi sumin les vuit adscrites a reserves marines –3 de les quals no estan dotades–. D'aquesta manera, els AMA passarien de tenir 57 llocs de feina a 89. Amb tot, assenyalen que aquest increment tampoc no seria suficient per garantir una correcta gestió dels espais naturals protegits. Com a segona passa, insten la Conselleria de Medi Ambient a realitzar un estudi “detallat” de les necessitats de personal que té el cos. A banda d'això, reclamen un impuls a la futura llei de creació del cos d'Agents de Medi Ambient, la tramitació de la qual fou aprovada, per unanimitat, pel Parlament el maig del 2016.

Aquestes mancances s'estan resolent, segons denuncien, amb externalitzacions, contractacions temporals mitjançant empreses públiques o contractes de serveis amb empreses privades. En aquest sentit, UGT ha recordat que aquestes incorporacions "en cap cas poden exercir funcions com a agents de l'autoritat i no poden, per tant, dur a terme de manera efectiva una correcta feina de policia ambiental: vigilància, control i denúncia".

Martínez ha lamentat, sobre aquest tema, que s'hagi anunciat recentment un augment important de la dotació dels agents de l'Ibanat i que, en canvi, no s'hagi plantejat un augment dels AMA, que són els que tenen "funcions policials". En aquest sentit, ha posat com a exemple pràctic que només disposen d'una embarcació "vella" per vigilar el litoral i que, aquest estiu, només han pogut atendre un nombre "mínim" de les denúncies sobre fondejos en posidònia rebudes a través de l'112. Així, citant un dels casos que ha impactat més a les xarxes, ha assegurat que "no podem actuar a Portocolom perquè no tenim mitjans".

Així, ha reclamat la creació d'una unitat marítima dels AMA, una necessitat que es farà més urgent encara quan s'aprovi el decret de posidònia.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF