INSTITUCIONS PENITENCIÀRIES

La UGT diu que les denúncies per maltractaments a la presó són causades per un efecte bumerang i són falses

El sindicat ha denunciat que només hi ha 240 vigilants per a 1.300 presos a Palma

El sindicat UGT creu que les darreres acusacions de maltractaments que han fet els interns de la presó de Palma, entre les quals hi ha la de Margalida Sotomayor, excap de Comunicació del Consell de Mallorca, són causades per un efecte bumerang, i assegura que no hi ha indicis ni proves per acusar-ne els funcionaris.

Antonio González, responsable estatal d'UGT d'Institucions Penitenciàries, ha confirmat aquest dimarts que no hi ha cap mesura cautelar contra cap funcionari de la presó de Palma per presumpte maltractament, físic o verbal, sobre els interns. González ha afegit que, de la investigació interna, tampoc no hi ha cap mesura administrativa contra cap treballador per aquests motius.

Els membres d'UGT han convocat una roda de premsa aquest dimarts per defensar l'honorabilitat dels funcionaris de la presó, alhora que han denunciat la falta de personal als centres penitenciaris, especialment a Palma, on només hi ha 240 vigilants per a 1.300 reclusos.

David Rodríguez, delegat del sindicat a la presó de Palma, ha qualificat de "falses" les denuncies per maltractaments i ha informat que UGT ha escrit a la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries perquè prengui mesures contra qui difami els companys.

En aquest sentit, Antonio González ha afegit que tots els funcionaris de presons, "en qualsevol moment", poden ser "objecte de denúncies falses", només pel fet d'actuar segons la normativa, fet que els provoca estar " literalment acollonits". "Nosaltres estam sols davant el perill i hem d'actuar amb molta psicologia", ha advertit González, amb referencia al col·lectiu de reclusos, entre els quals hi ha assassins, psicòpates i terroristes, segons ha dit.

Contràriament, han manifestat els sindicalistes, les persones privades de llibertat tenen un catàleg de drets que es respecta i disposen d'un jutjat de vigilància penitenciària al qual poden recórrer amb un cost zero.

Miguel Ángel Romero, secretari general de la Federació d'Empleats Públics d'UGT, ha reclamat que es demostrin els maltractaments a la presó. Ell també s'ha mostrat convençut que les denuncies tenen l'origen en un interès econòmic dels presos, davant la possibilitat de reclamar una indemnització.

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF