PESCA
Balears 23/02/2017

La UE pescarà 7.410 tones de peix espasa a la Mediterrània

Representa el 71% de la quota del calador, segons el repartiment decidit per la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica

Efe
2 min
El Govern ha atès una petició dels pescadors i ha prohibit l’activitat pesquera submarina.

MadridEls països de la Unió Europea (UE) podran pescar 7.410 tones de peix espasa a la mar Mediterrània el 2017, el 71% de la quota del calador, segons el repartiment decidit per l'organització internacional Iccat, que ha rebutjat aquest dijous la flota espanyola.

La Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica (Iccat, segons les sigles en anglès) ha fet un grup de treball per assignar aquestes quotes, que s'aplicaran per primera vegada enguany, segons ha informat aquest dijous el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (Magrama).

El peix espasa de la Mediterrània està en una situació molt delicada i, per això, Iccat va fixar la passada tardor a Portugal un Total Admissible de Captures (TAC) de 10.500 tones per als països costaners. El Magrama ha precisat que la UE podrà capturar un 71% d'aquest TAC; ara queda per decidir quin percentatge correspon a Espanya i quina quota a cada vaixell de la flota estatal.

La Comissió Europea (CE) ha "liderat la negociació", segons el comunicat, proposant que el repartiment es basi en les captures dels vaixells durant el període 2010-2014.

El secretari general de la Confederació Espanyola de Pesca (Cepesca), Javier Garat, ha lamentat aquest criteri, en declaracions a l'agència Efe, ja que aquesta patronal demanava que la distribució es basàs en el 2016 o en altres anys "dels més propers possibles a aquesta data", perquè considera que en les campanyes prèvies va haver-hi més captures amb arts il·legals.

Garat ha afirmat que, si es comptabilitza 2010-2014 en assignar les captures, es "blanquejarà" l'activitat il·legal d'altres flotes, enfront de l'actuació dels vaixells espanyols, que van emprendre mesures més responsables des del 2009. Per exemple, la flota espanyola va aplicar un tipus concret de palangre per evitar la captura de juvenils.

Pescadors espanyols, com per exemple els d'Almeria, han denunciat en diverses ocasions la competència deslleial d'altres països que empraven xarxes de deriva, que estan prohibides; el sector ha apuntat al Marroc o a Itàlia. El resultat de la reunió d'Iccat mostra, segons Garat, que els esforços de la flota espanyola "han estat debades, en part", perquè "no està rebent els fruits" en el repartiment.

El Ministeri hi ha afegit que la CE ha negociat amb el mandat que li va donar el Consell de Ministres de la UE i que, "a instàncies d'Espanya, s'ha evitat incloure-hi anys anteriors (al 2010), en els quals estava generalitzat l'ús de xarxes d'art de fons a la deriva". Ha detallat que el repartiment d'Iccat segons dades històriques s'ha modificat tenint en compte valoracions socioeconòmiques de països en desenvolupament.

Magrama ha assegurat que s'ha considerat "premiar els països que han establert normes de conservació voluntàries". Amb vista al repartiment entre els països de la UE, "la prioritat d'Espanya serà mantenir un nivell de captures que garanteixi la viabilitat de la flota de palangre, que depèn d'aquesta pesquera, i posar així en valor l'esforç realitzat en la darrera dècada", segons s'apunta en el comunicat.

stats