TOCAR TERRA
Balears 17/03/2017

La UE facilita la venda directa a les vaqueries

Una normativa nova obre el camí per a petites explotacions

Mateu Morro
3 min
/ ISAAC BUJ

Cap a la venda directa

Una normativa nova obre el camí per a petites explotacions

S’ha publicat l’actualització de normativa en matèria d’higiene del sector lacti, amb la finalitat d’adequar certs aspectes a la realitat de les formatgeries de camp i de les petites formatgeries. La nova norma suprimeix l’exigència d’anàlisis no recollides a la normativa de la UE o que no afecten la llet d’ovella o de cabra. Això s’aplica a establiments on s’elaboren aliments a partir de llet crua o pasteuritzada procedent del propi ramat o de ramats situats en un radi de 50 km. Amb aquesta i altres mesures sembla que es fan passes per tal d’aconseguir una cosa que a altres llocs ja és una realitat: la possibilitat que els productors puguin vendre llet o derivats lactis de llet crua a les pròpies explotacions. Això passa per canviar normatives que tracten una vaqueria com si fos una gran indústria i li imposen requeriments que fan impossible l’activitat de comercialització.

Les pluges i inundacions

Han causat mal, però també han millorat les reserves d’aigua

El camp sempre està condicionat per la meteorologia. Sigui per les característiques del clima mediterrani de les Illes o pels efectes del canvi climàtic, o per tot plegat alhora, passam aviat de la sequera a les inundacions. La Conselleria d’Agricultura, tant en un cas com en l’altre, ha volgut actuar a favor dels pagesos. Ara, ja a punt d’acabar-se el termini per presentar declaracions de danys per les pluges del gener passat, sembla que el nombre de sol·licituds es reparteix un poc pertot, però bastant d’acord amb les zones més directament afectades: les planes cerealistes de Mallorca i certs cultius hortícoles i de patata. D’altra banda, els efectes beneficiosos de les pluges han estat notables, potser més encara que els perjudicis, i això es nota tant en els cultius herbacis com en els d’arbres, i d’una manera especial en l’estat de les reserves d’aigua a totes les Illes, que han augmentat molt.

La Fira d’Alaior

Inclou el Concurs de bestiar vacum frisó de Menorca

Aquest dissabte i diumenge, 18 i 19 de març, se celebra la Fira del Camp de Menorca, a Alaior, i en el seu marc es fa el XXXI Concurs Morfològic de Bestiar Vacum Frisó de Menorca. Hi participen 40 vaqueries menorquines i 185 vaques. Entre els expositors de la fira hi ha una sòlida presència de la indústria agroalimentària menorquina, que inclou els formatges, els embotits, dolços i gelats, productes ecològics, melmelades i herbes aromàtiques, derivats del blat i pastes, begudes, productes locals, cooperatius i artesans, maquinària agrícola i ramadera, etc. La participació dels ramaders és important, major que la de l’any passat, i hi ha una bona mostra del món del camp i del sector agroalimentari menorquí, suficient per comprovar, malgrat totes les dificultats, el dinamisme del sector.

Setmana saludable

Oferirà actes informatius i també participatius

La Universitat de les Illes Balears organitza, del 27 al 31 de març, la IV Setmana saludable, en la qual es du a terme la promoció d’estils de vida saludables dirigida tant als membres de la comunitat universitària com a tota la societat en general. La setmana, l’organitza el Vicerectorat de Campus, Cooperació i Universitat Saludable, dins el projecte Campus Saludable. D’aquestes jornades, cal destacar, entre altres activitats informatives i participatives, els Berenars Saludables; els Plats Mediterranis als Campus; dia 27 es durà a terme el taller ‘Aprèn a fer el teu propi pa’; dia 29, el taller ‘Cuina d’infants i per a infants’; dia 30 es farà la degustació de productes al Mercat Ecològic de la UIB. Una alimentació sana és un component essencial d’una vida saludable, per aquest motiu s’ha volgut tractar extensament el tema alimentari i, cosa molt d’agrair, en aquesta visió els aliments locals, de ‘quilòmetre 0’, hi tenen un paper destacat.

Feim Verd

És una associació que informa sobre el bacteri Xylella fastidiosa

L’associació Feim Verd (Associació d’Empresaris de Planters i Centres de Jardineria de les Illes Balears) està desplegant una intensa activitat informativa sobre el tema de la Xylella. Dimecres d’aquesta setmana, dia 15, va organitzar a Manacor una conferència-col·loqui sobre el bacteri Xylella fastidiosa destinada a jardiners, pagesos i particulars interessats a conèixer pautes per evitar-ne l’expansió. L’assistència de públic va ser molt important. Sens cap dubte, el tema és actual. Gràcies a actuacions com la que du a terme l’associació Feim Verd s’està aconseguint que, a poc a poc, la informació certa i objectiva es vagi fent lloc. No hi ha cap catàstrofe, no hi ha cap devastadora plaga bíblica que estigui assolant els camps de les Illes. Hi ha, això sí, una nova malaltia de les plantes, d’origen extern, important, a tenir en compte i contra la qual s’ha de lluitar amb informació i eficàcia.

stats