POLÈMICA PER LA REGULACIÓ DEL LLOGUER TURÍSTIC
Balears 15/08/2013

Turisme residencial, sí, però no més

El president dels hotelers alerta que apostar per llogar pisos als visitants n'afectarà la qualitat

Jaume Perelló
3 min
PLANIFICAR EL MODEL  Els hotelers recorden que cal planificar el model turístic i mantenir la qualitat.

Palma.Els hotelers han estat històricament en contra del model "residencial", en totes les seves fórmules. Emperò en general no havien dedicat gaire esforços a atacar en públic aquest producte, que a poc a poc ha anat guanyant terreny i que ja és aproximadament el 40% de l'oferta d'allotjament, encara que existeixen discrepàncies respecte de la xifra total de turistes que escullen aquest tipus de servei, entre d'altres raons perquè en bona part no està regulat ni registrat.

Això no obstant, el fet que la Cambra de Comerç de Mallorca, juntament amb altres organitzacions empresarials, hagi inciat una campanya per demanar que es reguli el turisme extrahoteler i, sobretot, per evitar els efectes negatius que tindrà la reforma de la llei d'arrendaments urbans -que declara il·legal el "lloguer amb aprofitament turístic"- ha fet que els hotelers mostrin les dents. Ahir, el seu màxim representant, el president de la Federació hotelera, Aurelio Vázquez, va insistir que no estan "en contra" del turisme residencial, ja que en la seva opinió "forma part de l'oferta d'una destinació madura com Balears", però sí que es va mostrar radicalment contrari a una regulació que el "fomenti".

Modificació de la LAU

La polèmica no és nova. El debat sobre l'increment de l'oferta d'allotjament no hoteler ve d'enrere, perquè històricament s'ha considerat que una part important d'aquest sector està fora del control de l'administració en tots els sentits i, per tant, també en l'àmbit fiscal. Aquesta situació s'ha agreujat amb la crisi, ja que actualment el turisme extrahoteler no es limita als xalets i cases de zones rurals i costaneres, sinó que també ha esdevingut urbà.

En declaracions a l'ARA Balears, els responsables d'una de les empreses punteres en el lloguer de pisos en ciutats i zones urbanes afirmaven fa uns mesos que "està creixent de manera exponencial a Espanya. A les Balears, de 2011 a 2012 l'oferta de la nostra empresa ha pujat un 500%, i la crisi n'és una de les causes. Tothom vol aconseguir un sobresou o, directament, un sou llogant per setmanes o dies el seu pis".

Aquesta allau de microhotelers ha provocat que el Govern de Mariano Rajoy hagi aprofitat la reforma de la Llei d'arrendaments urbans (LAU) i hi hagi inclòs una referència explícita a la impossibilitat de llogar els pisos mitjançant aquesta llei per al seu aprofitament turístic. Això sí, com recordava ahir Aurelio Vázquez, el que ha fet l'Estat és atribuir la gestió d'aquest tipus d'oferta a cada comunitat autònoma, impedint que es reguli mitjançant la LAU.

Va ser precisament aquesta reforma legislativa la que va provocar la reacció de la Cambra de Comerç, que reclamà que el Govern de les Illes Balears, i en concret el conseller de Turisme, faciliti aquesta activitat, que "genera i distribueix la riquesa". En la reunió amb el secretari general del PP, Miquel Vidal, la Cambra va rebre el suport de Restauració de PIMEM i CAEB, l'Associació Mallorquina d'Atraccions Turístiques, l'Associació de Camps de Golf de Balears, els Empresaris de Sales de Festa, ASEDA i Asoc Promotores.

En canvi, els hotelers consideren que seria "un error majúscul" regular i fomentar el lloguer d'habitatges en pisos, perquè "això significaria modificar el model turístic actual, augmentaria de manera inassumible el nombre de visitants amb un augment de l'estacionalitat, una baixada de la despesa mitjana, una sobrecàrrega mediambiental i de les infraestructures públiques necessàries, un aprofundiment en l'opacitat fiscal i l'economia submergida, donada la possibilitat de portar un control d'aquest tipus d'activitat, amb un detriment en la qualitat i seguretat del producte", afirmava ahir la Federació Hotelera.

El conflicte, fins ara més soterrat, està servit.

stats