El Tribunal Suprem confirma la protecció del Guix

La sentència reconeix que la modificació del Pla Territorial de Mallorca que va tornar a classificar els terrenys com a sòl rústic està justificada

El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de l'ajuntament d' Escorca contra la desclassificació de la zona del  Guix, on el consistori pretenia construir una urbanització amb 165 habitatges.

La sentència confirma la legalitat de la modificació del Pla Territorial de Mallorca que va desclassificar aquests terrenys com a sòl urbà i els va tornar a classificar com a sòl rústic. D'aquesta manera, l'Alt Tribunal ratifica la decisió del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) que va confirmar, el 2014, l'acord pres el 3 de juny de 2010.

La sentència considera que els terrenys del Guix mai haurien d'haver perdut la classificació de sòl rústic protegit i elimina, així, les perspectives de desenvolupament urbanístic. En aquest sentit, argumenta que els terrenys es troben, "de manera paradoxal", rodejats de zones formalment classificades com a Àrea Rural d'Interès Paisatgístic i Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI).

En aquest sentit, insisteix que es tracta d'una zona d'enorme valor ambiental i paisatgístic. Per tant, considera totalment justificada la modificació del Pla Territorial Insular (PTI) que va possibilitar la protecció dels terrenys.

El Consell de Mallorca ha destacat, en un comunicat, que "es torna a demostrar que les modificacions que es varen dur a terme per protegir el territori de Mallorca no suposen indemnitzacions milionàries. Totes les modificacions es varen fer de manera legal i seguint els processos adequats".

La presidenta, Francina Armengol, també ha celebrat la decisió judicial amb un tuit.

De fet, la secretària general dels socialistes de Mallorca, Sílvia Cano, s'ha mostrat molt satisfeta. Cano ha destacat que "amb la modificació del Pla Territorial vàrem protegir aquesta zona com a sòl rústic i ara la justícia ens dóna la raó que aquesta mesura es va fer de manera justificada". La socialista també ha afegit que la sentència del Tribunal Suprem "desmunta el mite que la protecció del territori implica indemnitzacions milionàries", ja que segons la sentència tot es va fer de manera correcta i no s'haurà de pagar res.

Per part seva, el GOB també ha celebrat la desestimació del recurs. Els activistes han felicitat el Consell de Mallorca "per haver actuat per a l'interès general, la protecció del patrimoni paisatgístic i la defensa de la legalitat urbanística". Així mateix han felicitat el Col·lectiu en Defensa de Lluc per la seva reivindicació social després de la suspensió cautelar de les obres.

El projecte del Guix va ser impulsat, l'any 2006, pel llavors batle del municipi, Antonio Gómez, actualment diputat del PP i exconseller de Presidència durant el Govern Bauzá.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF