Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

Deneguen apujar la pensió al fill del bomber que va morir en un incendi

El TSJIB desestima la petició de la companya d'Alejandro Ribas, qui argumentava "orfandat absoluta" per reclamar un increment de la paga del menor

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha desestimat el recurs de suplicació interposat per Soledad Rebollar, la companya d' Alejandro Ribas, el bomber mort a Palma durant l'extinció d'un incendi l'agost de 2010. En el recurs sol·licitava un increment de la pensió per al seu fill. La mare argumentava la situació d'"orfandat absoluta" del menor i demanava que l'actual pensió, consistent en el 20% de la base reguladora del salari del bomber, 3.100 euros, pujàs al 52% de l'esmentada base reguladora.

Aquesta mateixa Sala ja va confirmar, l'octubre de 2014, una sentència d'un Jutjat Social per la qual es va denegar la pensió de viudetat a Soledad Rebollar perquè no es complia un dels requisits: estar inscrits en el registre de parelles de fet. Precisament per aquest fet, per no cobrar cap prestació econòmica, la mare va presentar una demanda contra la Mútua Balear, l' Ajuntament de Palma, l' Institut Nacional de la Seguretat Social i la Tresoreria General de la Seguretat Social reclamant aquest increment de la paga del seu fill.

La sentència apunta que "no es declara prova que existeixi una situació de necessitat familiar" i va més enllà i assenyala que "no es pot identificar, amb caràcter general, l'absència de pensió de viudetat amb aquesta necessitat (econòmica) per procedir a l'increment de la pensió d'orfandat, perquè aquesta és en exclusiva benefici del mateix orfe". Àlex Ribas, va morir el 6 d'agost de 2010.

El tribunal afirma també que si s'acceptàs la petició de la companya del bomber, "es vulneraria la norma que estableix per a tots els supòsits l'exigència d'orfandat absoluta, requisit que està justificat en atenció a l'especial situació de necessitat que preveu la inexistència d'algun progenitor que es pugui fer càrrec de l'orfe".

Àlex Ribas, de 34 anys, va morir el 6 d'agost de 2010 quan participava en les tasques d'extinció d'un incendi declarat en un bar del carrer Andreu Feliu, molt a prop de l'Excorxador i del carrer Blanquerna. Va patir una aturada cardiorespiratòria per inhalació de fum. Malgrat ser traslladat a Son Espases, no es va poder fer res per salvar-li la vida.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF