El Tribunal Constitucional suspèn tres articles de la Llei d'avaluació d'impacte ambiental

Les Balears denunciaren que el recurs presentat pel govern de Mariano Rajoy "pretén llevar competències" a les comunitats

El Tribunal Constitucional (TC) ha fet efectiva la suspensió de tres articles de la Llei d'avaluació d'impacte ambiental de les Illes Balears (AIA). La decisió arriba després que el govern de Mariano Rajoy, el mes de maig, impugnàs quatre articles de la llei. De fet, el Govern balear ja va denunciar que Madrid " pretén llevar competències" a la Comunitat.

El primer article suspès és el 9.4, sobre plans i programes exclosos d'avaluació ambiental. Eximia determinats projectes d'aquest tràmit si consistien a augmentar el nivell de protecció; per exemple, canvis de classificació de sòl urbà a sòl rústic. El president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears ha criticat que "aquesta llista d'excepcions ja era a la Llei 11/2006 i s'havia aplicat sense incidències. L'Estat no reconeix les competències en medi ambient de les Illes Balears establertes a l'Estatut d'Autonomia", segons informa el Govern en un comunicat.

Un altre dels articles suspesos és el 26.2, de nul·litat del projecte en cas que l'Estat no el sotmeti a consulta de la Comunitat Autònoma. La llei estatal estableix que els projectes de l'Estat no s'han de sotmetre a avaluació autonòmica, però que s'ha de consultar les comunitats, encara que no especifica les conseqüències de no fer-ho. La AIA sí que ho va fer: la nul·litat del projecte. Ara, de moment, queda enrere.

El darrer article suspès és el 33.1, sobre tramitacions de legalització, després que el TC hagi suspès tres articles sobre un període d'al·legacions en el qual el Govern es podrà pronunciar.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF