Tres de cada quatre professionals d'infermeria asseguren que se senten estressats

Segons una enquesta de percepció de la salut del sindicat SATSE, el 84,22% pateix alteracions en el son

Xifres “demolidores”. Així ha definit Jorge Tera, secretari general de SATSE a Balears, els resultats d'un estudi de percepció d'estrès en els professionals d'infermeria elaborat per aquest sindicat a tot l'Estat. Segons aquesta enquesta, tres de cada quatre infermers a les Balears assegura que se sent estressat i un 43,10% està “cremat”.

L'enquesta també reflecteix que un 95% dels professionals d'infermeria pateix tensió muscular, un 89,65% angoixa o ansietat i un 84,22% alguna alteració del son. “Aquestes dades han de fer reflexionar a qualsevol”, ha dit Tera, qui ha lamentat que l'Administració Pública “no prengui mesures” sobre aquest tema.

Els resultats d'aquesta enquesta posen de manifest que els professionals d'infermeria perceben que les seves condicions de feina s'han deteriorat com a conseqüència de les retallades. En el cas de les Balears, les dades són lleugerament millors que la mitjana estatal ja que un 82,76% assegura que té males condicions laborals enfront del 89% a escala estatal.

Pel que fa a la qualitat assistencial, el 75,86% creu que no disposa del temps suficient per prestar una atenció més adequada als pacients i un 81,03% opina que no hi ha plantilles suficients per prestar una millor atenció. “Cal prendre mesures de caràcter urgent”, ha assegurat Tera, que ha demanat a l'Administració Pública que doti “adequadament” les plantilles i que es cobreixin totes les baixes. Així mateix, Tera ha recordat que la ràtio d'infermers per habitant a Balears, i a l'Estat, està per sota de la mitjana de l'OCDE.

A l'estudi, hi han pres part infermers (Atenció Especialitzada, Sociosanitària, Primària, Urgències i Emergències) d'entre 31 i 50 anys que treballen al sistema sanitari públic. D'aquests, un 75% eren dones i un 25% homes, i més del 77% tenia un contracte fix.

EDICIÓ PAPER 11/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF