DIADA DEL POBLE DE MENORCA
Balears 13/01/2017

Els Tres Tocs reuniran milers de menorquins

L’acte simbolitza el final de l’etapa musulmana de l’illa i l’inici del cristianisme

Ivan Martín
2 min
Cada 17 de gener, milers de menorquins es congreguen en els cèntrics carrers de la ciutat.

CiutadellaMenorca celebrarà dimarts, dia 17, la Diada del Poble de Menorca, una cita que commemora l’ocupació cristiana de l’illa, el repoblament i la finalització del període àrab. Segons els experts, l’efemèride data de 1287. Tot i que els vuit municipis menorquins preparen un programa d’actes per celebrar aquest dia, Ciutadella és el referent amb una tradició solemne i que uneix els components popular, polític, històric i religiós. És la processó dels Tres Tocs.

Cada 17 de gener, els ciutadellencs i els milers de menorquins procedents d’altres pobles es congreguen en els cèntrics carrers de la ciutat. Una missa a la Catedral és el preludi d’una processó que, amb el temps, s’ha erigit en una tradició irrenunciable per a qualsevol persona que aquest dia vol presenciar un espectacle que impressiona. Un cop finalitzada la missa a la Catedral, una comitiva formada per autoritats polítiques i eclesiàstiques treu sant Antoni i el passeja per diferents carrers fins arribar a la plaça de les Palmeres. Són tres els regidors escollits per la corporació per dur el penó del Rei mentre munten a cavall. A la plaça de les Palmeres hi ha el punt que assenyala l’antiga porta d’entrada a Ciutadella. El regidor més jove agafa el penó i, amb la punta, dóna els tres tocs damunt una rajola. Una vegada duta a terme la litúrgia, el bisbe encapçala el retorn a la Catedral, on finalitza la processó dels Tres Tocs.

El dia de Sant Antoni no finalitza amb la processó a Ciutadella. A les actuals dependències del geriàtric, a l’antic convent de Sant Antoni, es fa el mercat de dàtils i garballons. En l’antiguitat, els pagesos hi venien els productes típics dels mesos d’hivern. Són els aliments que van alimentar sant Antoni en la seva penitència als deserts de la Tebaida: taronges, dàtils i garballons.

L’historiador Miquel Àngel Limón explica que “Ciutadella ha sabut conservar els aspectes de cultura popular que amb el pas dels anys han quedat a la societat menorquina. La missa a la Catedral i, sobretot, la processó converteixen la ciutat en un punt de trobada obligat per als menorquins”. Limón, que treballa a l’Ajuntament de Ciutadella i vetla pel compliment del protocol, considera que “el fet que Ciutadella sigui la capital eclesiàstica de l’illa també ajuda a situar la ciutat com a referent per Sant Antoni”. A propòsit d’això, Miquel Àngel Limón recorda que “hi ha celebracions que tenen el mateix nexe comú, les conquestes de la Corona d’Aragó, però que han adoptat diferents adaptacions. És el cas de l’Estendard a Mallorca, el 31 de desembre. Commemora l’entrada de Jaume I el Conqueridor i la corporació treu l’estendard fins a la Seu. El duen a l’espatla, com a Ciutadella. També podríem anar a Barcelona. Al voltant del mercat de Sant Antoni se celebra els Tres Tombs. A la capital catalana s’utilitzen cavalls. El mateix animal escollit per la corporació ciutadellenca per completar el recorregut”.

stats