Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

Torroja admet que evadí impostos

La cantant de Mecano accepta pagar 1,5 milions per guanys ocults a Hisenda i ja ha tornat 730.000 €

La vocalista de Mecano, Ana Torroja, va admetre ahir davant la magistrada del Jutjat Penal número cinc de Palma haver comès evasió fiscal i ser autora de tres delictes contra la Hisenda Pública. En el mateix acte de la vista en què assumí la conformitat, fou condemnada a pagar 1,5 milions d’euros, dels quals ja n’ha abonat uns 730.000.

La vista contra Ana Torroja durà just deu mintus. La feina es va fer fora de la sala. Durant més de quatre hores, la defensa de la cantant, el fiscal anticorrupció Juan Carrau i l’advocada de l’Estat (en representació de l’Agència Tributària), Dolores Ripoll, negociaren un pacte de conformitat . El pacte requeria l’admissió dels delictes fiscals i l’adequació de les quantitats a pagar (pels IRPF de 2003, 2006 i 2007), un total de 796.411 euros; a més de l’acceptació, per part d’Ana Torroja, del pagament, en via administrativa, d’una quota de l’IRPF de 2004 que no és constitutiva de delicte i que puja a 118.733 euros. Les multes per no pagar els IRPF sumen 477.864 euros.

El fiscal i la cantant ja havien arribat a un pacte, però es féu pregar l’acord amb l’Agència Tributària. Finalment, Fiscalia i Advocacia de l’Estat alinearen una posició conjunta acceptada per la defensa.

A Torroja se li sentí ben poc la veu ahir. Davant la magistrada, just contestà un tímid “sí” quan li demanà si assumia els fets que li eren imputats i un altre “sí”, igual de fluix, quan la magistrada llegí la condemna que li imposava.

L’expectació mediàtica era considerable i la cantant, que en arribar als jutjats de l’avinguda d’Alemanya va haver d’ escoltar com un ciutadà la increpava demanant-li “t’has pogut aixecar avui?” (en al·lusió al tema de Mecano Hoy no me puedo levantar ), digué a la sortida de la sala de vistes que si bé no estava “contenta” amb l’acord de conformitat assolit amb les acusacions, sí que estava “satisfeta, perquè era l’única manera de girar full i continuar amb la meva vida”.

La resolució dels problemes de la cantant amb la justícia (que arrencaren amb l’operació Llampec, que afectà el despatx mallorquí Feliu, del qual Torroja era clienta) amb el pacte d’ahir suposa que Torroja confessa que va defraudar Hisenda ocultant guanys a través de societats, algunes en paradisos fiscals.

Així, queda provat que Torroja va evadir el pagament de tres quotes tributàries dels IRPF de 2003, 2006 i 2007, que sumen 796.411 euros. Va ocultar les rendes a través de quatre societats radicades a les Antilles Holandeses, Holanda i Panamà, i també a través de quatre societats domiciliades a Espanya.

En l’escrit d’acusació que ha assumit Ana Torroja es parla d’un entramat societari creat i gestionat per l’acusada (que era assessorada pel despatx mallorquí) i que per tal de determinar les reals obligacions tributàries, es va aixecar el vel societari; és a dir, es va cercar qui hi havia darrere aquestes societats i quines obligacions tributàries corresponien a Torroja personalment.

El fet que la cantant hagi abonat ja una part de les quotes defraudades i que hagi col·laborat amb la justícia permet aplicar-li atenuants, de manera que minva la seva responsabilitat penal. A banda d’haver tornat 730.000 euros, Torroja oferí ahir, per poder tancar el pacte, la seva casa de Camp de Mar com a garantia de la quantitat que queda pendent de pagar, dels 1,5 milions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF