CORRUPCIÓ

L’exgerent de la Funerària de Palma accepta tres anys i tres mesos de presó

Óscar Collado s’enfrontava a dotze anys de presó. Haurà de pagar 250.000 euros de l'1,2 milions que es calcula que va malversar

L'exgerent de la Funerària municipal de Palma, Óscar Collado, ha arribat a un acord amb la Fiscalia i ha acceptat una condemna de tres anys i tres mesos de presó, a més de pagar 250.000 euros de responsabilitat civil, per malversar els doblers de l'empresa pública. El judici s'havia de fer aquest dijous, però han arribat a un acord abans que no començàs La Fiscalia calculava que n'havia desviat 1,2 milions però s'ha mostrat d'acord en aplicar-li els atenuants de reparació de dany -ja havia tornat 100.000 euros- i de dilacions, a causa de la tardança del procés judicial.

La dona de Collado, d'una altra banda, haurà d'afrontar tan sols 20.000 euros de responsabilitat civil com a responsable a "títol lucratiu", però de fet ja els havia tornat. A més, s'ha retirat l'acusació contra els empresaris implicats en el cas.

1,2 milions

L'exdirector gerent de l’Empresa Funerària Municipal de Palma Óscar Collado va desviar en benefici propi més d'1,3 milions d'euros entre el 1989 fins a agost de 2007. Són 18 anys durant els quals Collado va fer i desfer a la Funerària com si fos el seu negoci particular. Però els doblers eren públics.

Així ho defensava la Fiscalia Anticorrupció abans del judici, que ha acabat en acord abans de començar, contra Óscar Collado i quatre empresaris que l’ajudaren i es beneficiaren dels seus maneigs a la Funerària. Amb ells, l’esposa de Collado en un paper equiparable al que la Fiscalia dóna a la infanta Cristina: no com a autora de delictes, però sí com a responsable civil a títol lucratiu perquè, tot i que no coneixia l’origen il·lícit dels doblers que arribaven als seus comptes corrents, se’n beneficià. La Fiscalia volia que tornàs 770.787 euros.

Segons l'escrit d'acusació del ministeri fiscal, Collado havia comès delictes continuats de prevaricació, malversació de doblers públics, falsedat en document mercantil, frau a l’administració i suborn. Per aquests delictes, s’enfrontava a penes de presó que sumen fins a dotze anys, a més d’inhabilitació, una multa d’1,2 milions d’euros i el comís de 564.787 euros.

Els quatre empresaris que accediren a implicar-se en la seva trama de corrupció -de la qual també obtingueren beneficis econòmics- s’enfrontaven a penes de presó d’entre tres a cinc anys. Finalment, s'ha retirat l'acusació en contra seva.

L’actuació delictiva de Collado per fer-se seus fons públics -sempre segons el relat del fiscal Juan Carrau- fou d’allò més variat i s’atreví a negociar amb allò que molts tenen pel més sagrat: els morts. Des de manipular tiquets i carregar despeses personals (viatges, sopars, flors, estades en hotels, taxis...) a la Funerària (conducta que repeteix la d’altres exalts càrrecs acusats de corrupció) fins a actuacions molt més novedoses. Ell controlava el departament de despeses i era ell mateix el que autoritzava “els pagaments a favor seu”.

Fèretres a preu d’or

Collado anava més enllà de la corrupció habitual. Segons l’acusació, venia tombes i nínxols a particulars i se’n quedava els doblers (sense ingressar-los a la Funerària), comprava fèretres per un preu excessiu (beneficiant-se’n ell i l’empresari) i en una quantitat tan alta que no s’entén “ni en previsió d’una catàstrofe”, advertia el fiscal. Óscar Collado també va perjudicar la Funerària Municipal fent que adquirís (sempre afavorint alguns dels empresaris) urnes a preu alt i fins i tot un cotxe fúnebre de segona mà a un preu molt més elevat que un de nou.

La llista d’irregularitats era llarga: feines d’obres i pintura particulars pagades per la Funerària; una assegurança de vida pròpia de 30.000 euros que pagà també la Funerària; cobrament de comissions per l’adjudicació de les obres a cementeris o el joc brut contra algunes empreses funeràries (cobrava a unes més que a les altres) que va acabar amb una multa de 500.000 euros per obstrucció a la liberalització del sector imposada a la Funerària.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF