Balears 02/10/2017

Testimonis protegits xifren en "quatre o cinc milions d'euros mensuals" el frau fiscal de Cursach

Organitzava abonaments per a estudiants i el 90% de la facturació era en negre

Carmen Buades
2 min
Tito’s és una de les discoteques més emblemàtiques del Marítim i propietat del conglomerat empresarial de Tolo Cursach.

PalmaDiversos testimonis del cas Cursach asseguren que Tolo Cursach –el magnat de la nit tancat a la presó des del passat mes de febrer com una peça fonamental de la macrocausa que investiga la corrupció de la Policia Local de Palma– podia defraudar a Hisenda "quatre o cinc milions d'euros mensuals". Segons les explicacions d'aquestes persones, conegudes gràcies al segon aixecament parcial del secret de sumari del cas, l'empresari utilitzava viatges d'estudis i grups de turistes holandesos per "generar doblers negres" i sobreocupar els seus locals.

Aquestes mateixes fonts afirmen que, de tot el que es guanyava a través d'aquestes vies, el 90% era facturació en negre, ja que el grup Cursach tenia els seus propis mecanismes: venia a través d'agències de viatges i turoperadors abonaments que s'anunciaven a mitjans de comunicació locals i internacionals i amb els quals es permetia l'entrada a Tito's, BCM, Pachá i Ses tres germanes durant els dies que durava un viatge, i aquests doblers no es comptabilitzaven.

Només durant 25 dies, segons els testimonis, es podien defraudar per aquest sistema dos milions d'euros i s'aconseguien prop de 100.000 clients, fet que podia suposar que es multiplicàs per tres la capacitat màxima d'aquests locals. A més, en el cas dels menors que realitzaven viatges d'estudis, se'ls servien begudes alcohòliques.

Un dels testimonis explica també que, per tal d'arribar als quatre o cinc milions d'euros de frau, el grup utilitzava una caixa B on anava a parar el 50% de tot el que es cobrava tant a les portes de les discoteques com a les barres. Una altra de les persones que declaren al sumari explica que durant cada torn de caixa es podien facturar, en una nit d'estiu, uns 5.000 euros.

A un local com el Megapark, per exemple, segons aquest mateix testimoni, existeixen dos torns de treball i unes 40 caixes, cosa que permet facturar 400.000 euros diaris –i enviar, per tant, 200.000 a la comptabilitat B.

Les converses telefòniques i els missatges que formen part del sumari detecten diferències de nou milions d'euros entre els doblers que es guanyen realment al grup i el que es declara a Hisenda. Una d'aquestes gravacions mostra que, dels 14 milions d'euros de benefici obtinguts, fiscalment se'n declaren només cinc. Les investigacions mostren també SMS enviats directament a Cursach en què se l'informa dels ingressos de cada local, una part dels quals no s'hauria declarat.

stats