Balears 26/12/2016

Terraferida denuncia que el FAN-Mallorca Shopping es va construir sense complir els requisits legals

L'entitat ecologista assenyala que l'edificació es va realitzar sense la preceptiva avaluació d'impacte ambiental, fet que l'Ajuntament de Palma va permetre

Ara Balears
2 min
Vista aèreia de l'obra de FAN Mallorca Shopping

PalmaLa plataforma Terraferida ha assegurat en un comunicat que el centre comercial FAN-Mallorca es va edificar sense passar una avaluació d'impacte ambiental, la qual és obligatòria per llei, i ha sol·licitat al Govern que investigui per què es va permetre i qui en són els responsables.

L'entitat ha realitzat aquesta denúncia després d'haver rebut informació sobre els tràmits per a aquesta superfície comercial que va sol·licitar formalment a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca l'octubre passat.

Segons Terraferida, qualsevol projecte que generi increments significatius amb efectes sobre el medi ambient per emissions a l'atmosfera, generació de residus i utilització de recursos naturals, ha de passar el tràmit legal d'aquesta avaluació.

El col·lectiu considera que, en el cas del centre comercial palmesà, aquesta avaluació hauria inclòs la gestió de residus i també un estudi de mobilitat que "hauria pogut preveure el caos circulatori que generaria l'obertura del centre i proposar mesures per evitar-lo".

Quan el centre es va tramitar, li era aplicable la Llei 11/2006 de 14 de setembre d'avaluacions d'impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques a Balears, per la qual cosa era preceptiva una avaluació ambiental simplificada, assenyala l'organització ecologista en la nota.

Encara que l'Ajuntament de Palma consideràs l'obra una ampliació del centre comercial preexistent, segons Terraferida l'avaluació d'impacte ambiental simplificada era obligatòria.

Terraferida assegura que "la connivència dels polítics que van perdonar l'avaluació d'impacte ambiental al FAN-Mallorca és escandalosa" i considera que ha suposat "un preu molt alt per a la ciutadania amb embussos, mala gestió dels residus i despeses públiques elevades".

L'entitat ha recordat que el setembre passat va presentar dues denúncies a la Conselleria de Medi Ambient i a l'Ajuntament de Palma per la destrucció de 7 hectàrees de l'Àrea Natural d'Especial Interès del barranc de Son Gual-Xorrigo, conegut pel nom de Son Olivaret, per un abocament de residus l'origen dels quals atribueix a les obres del centre comercial. L'empresa va negar que tengués relació amb aquest abocament.

stats