Tanca la Fira de turisme de Berlín amb optimisme malgrat les creixents incerteses polítiques

La fira de turisme més gran del món va atreure 109.000 visitants

La ITB de Berlín, la major fira de turisme del món, ha tancat les portes aquest diumenge amb optimisme després de fer una radiografia al sector i a les seves perspectives en un context geopolític marcat per les incerteses lligades al Brexit i a l'"efecte Trump".

L'organització ha informat en un comunicat que la ITB, que ha acollit en aquesta edició uns 10.000 expositors de 180 països i territoris, ha atret 109.000 visitants especialitzats, una xifra gairebé menor que la de l'any passat per la vaga als aeroports de Berlín. "Les persones no prescindeixen de viatjar en aquests temps incerts", ha assegurat el conseller delegat de l'organització firal, Christian Göke, qui ha apuntat que el factor seguretat està guanyant rellevància a la programació de vacances.

Malgrat les bones xifres per a aquest exercici que es valoren en el sector, Göke ha advertit que "la xenofòbia, el proteccionisme, el populisme i l'aixecament de murs entre països no són compatibles amb una indústria turística econòmicament pròspera".

Referent a això, el secretari mexicà de Turisme, Enrique de la Madrid, ha indicat en una entrevista a l'agència Efe que les xifres d'arribades al seu país continuen pujant, també les de Nord-amèrica, des que Donald Trump va guanyar les eleccions als EUA el novembre passat.

Per part seva, el ministre de Turisme espanyol, Álvaro Nadal, ha avançat un any positiu després d'un 2016 "excepcionalment bé" i ha subratllat que el Brexit no està tenint un "efecte significatiu" sobre les reserves des del Regne Unit.

Per reduir l'augment dels riscos, segons tots els experts, allò convenient és diversificar als mercats d'origen del turisme amb el tipus d'oferta, un fet que s'ha evidenciat en la majoria de propostes.

Una altra de les tendències més clares d'aquesta fira va ser l'aposta pels viatges multidestinació, això és rutes que inclouen parades en diversos països. Amèrica Llatina destaca en aquest sentit, amb Hondures i Guatemala oferint conjuntament el Carib Maya, i Argentina, Paraguai i Uruguai promocionant a la ITB la ruta jesuítica.

Roberto Palais, secretari executiu de l'Institut Nacional de Promoció Turística (Inprotur) argentí, va explicar a Efe que "de l'altre costat del món visiten la regió, no visiten Argentina" només.

Una de les fites de la ITB va ser el seu congrés, que va incloure unes 200 sessions i uns 400 conferenciants, i que va abordar des de les crisis polítiques fins a les catàstrofes naturals, passant per la digitalització del sector i l'aprofitament de la intel·ligència artificial.

A més de Nadal, van visitar aquesta fira berlinesa els presidents del Govern de les Balears, Francina Armengol; de les Canàries, Fernando Clavijo; d'Andalusia, Susana Díaz, i del País Valencià, Ximo Puig.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF