El TSJIB dona la raó a l’Ajuntament de Vila sobre les tarifes del CETIS

El tribunal no es pronuncia sobre l'obligatorietat de fer servir l’estació, que es troba subjecta al resultat que doni el Jutjat d’Instrucció número 1 d’Eivissa

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears dona la raó a l’Ajuntament de Vila davant el recurs que l’empresa Voramar el Gaucho, SL, actualment propietat del grup ALSA, va fer sobre  les tarifes que els autobusos han de pagar per fer servir l’ estació del CETIS, tancada el desembre de 2013, després de sis mesos d’haver prestat servei, per la denúncia feta pel Consell d’Eivissa, que considerava “abusives” aquestes tarifes.

En concret, es parla de 5 € per autobús regular i 8 € per autobús discrecional, un preu que en primera instància havia de ser de 50 € i 150 €, respectivament. Diu l’alt tribunal que el contracte de construcció i explotació és un “ contracte privat” i que fa referència a una matèria, la de transport interurbà a l’illa d’Eivissa, de la qual l’Ajuntament no té competències. “La competència correspon al Consell Insular d’Eivissa, sense que existeixi a la ciutat d’Eivissa transport urbà”, explica la interlocutòria, que aclareix que “ni el CETIS presta un servei públic municipal ni la seva explotació és, aleshores, la gestió d’un servei públic”.

Tot i això, el TSJIB no valora si és vàlida o no l' obligatorietat que tenen els autobusos de només poder carregar passatgers a dintre de l’estació, tal com va aprovar l’Ajuntament en el Decret d’alcaldia del 5 de juny de 2013, quan era alcaldessa Marienna Sánchez-Jáuregui (PP). “Aquesta decisió es troba subjecta al resultat que doni la impugnació seguida en el procediment ordinari núm. 89/2013 del Jutjat número 1”, afegeix el document.

No és l'única polèmica que el tribunal esquiva en la sentència. El TSJIB tampoc valora si és legal o no que les tarifes d’entrada i sortida dels autobusos hagin de ser repercutides en els bitllets que paguen els viatgers, segons s’estableix en el Reglament aprovat pel Reial Decret 1225/2006.

Des del Consistori s’han felicitat perquè, “un cop més, la justícia dona la raó a l’Ajuntament”, segons ha recordat el tinent d’alcalde, Alfonso Molina, qui reconeix que  és “una passa més per obrir l’estació” i considera “un bon costum” el que “estan agafant els tribunals”, que “a poc a poc” van donant la raó a l’Ajuntament en les decisions que ha adoptat els darrers anys respecte de l’estació d’autobusos.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF