Publicitat
Publicitat

El TSJIB concedeix a un pare per gestació subrogada la prestació per maternitat

Segons l'Audiència, encara que les normes parlin de prestació de maternitat, aquestes "no estan reservades per a la mare biològica"

La Sala Social de l'Audiència de Palma ha confirmat el dret d'un home que va ser pare per gestació subrogada a percebre la prestació per maternitat: "existeix una veritable integració del menor en el nucli familiar".

Els fets es remunten al 2013, quan un home sol·licità la prestació de maternitat després que una dona donàs a llum el fill que va acabar adoptant un mes més tard. Aquest fou concebut utilitzant l'òvul d'una dona anònima i l'úter d'una gestant per substitució, la qual va parir el fill biològic del sol·licitant de la prestació.

El novembre d'aquell mateix any, el Tribunal de Primera Instància del Comtat de Cook (Illinois) acordà que el menor es consideràs, per a tots els propòsits legals, fill del sol·licitant i també de la seva parella, un altre home.

Lleis contraposades

No obstant això, el 2014 l' Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va denegar el dret a la prestació per maternitat al sol·licitant al·legant que "el cas plantejat no s'aplica a cap de les situacions protegides per la prestació de maternitat (part, adopció o acolliment)", fet que el va dur a interposar una demanda a l'Audiència de Palma.

El TSJIB, d'aquesta manera, ha estimat aquesta demanda contra l'INSS declarant el dret de l'actor a cobrar 1.199,24 euros per la prestació de maternitat i amb efectes per al període comprès entre el 25 d'octubre del 2013 i el 13 de febrer del 2014 i condemnant, així, la part demandada a l'abonament de la prestació indicada.

L'INSS apel·là a la Llei de la Seguretat Social, segons la qual "les tècniques de reproducció assistides no permeten el contracte de gestació a càrrec d'una dona que renuncia a la filiació materna a favor del contractant". No obstant això, el sol·licitant de la prestació va remetre's a diverses sentències dels tribunals de Justícia d'Andalusia, Sevilla, País Basc i Madrid que havien tractat casos similars.

Nova "flexibilitat interpretativa"

Amb tot, el Tribunal estima que "existeix una veritable integració del menor en el nucli familiar del pare subrogat" i, per tant, "les prestacions associades a la maternitat han de satisfer-se". Igualment, segons la sentència,  "la relativa obertura del conjunt de supòsits protegits permet certa flexibilitat interpretativa que abans no existia".

D'aquesta manera, tal i com afirma l'Audiència, encara que les normes parlin de prestació de maternitat, aquestes "no estan reservades per a la mare biològica", sinó que inclouen "la persona que assumeix la progenitura biològica (pare i mare) o una funció similar (adoptant i acollidora)".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 12/11/2017

Consultar aquesta edició en PDF