MEDI AMBIENT
Balears 20/11/2016

Son Servera i Capdepera s’engronsen amb el parc

Eviten pronunciar-se sobre l’ampliació que demana Artà, abans que el Govern empenyi el projecte

Miquel Barceló
4 min
Zona de la Cuguça, vora Caloscamps. Al fons, l’incendi dels Canons de 2012. /  J. A.

PalmaLa proposta d’Artà d’ampliar l’actual Parc Natural del Llevant (1.671 hectàrees de terreny públic) no té, ara mateix, el suport dels municipis veïns. Tampoc no s’hi oposen. Simplement esperen que la Conselleria de Medi Ambient empenyi el projecte de recuperació dels límits que fou aprovat el 2001 (16.232 hectàrees terrestres i 5.275 hectàrees marines), retallats a un 10% dos anys després pel Govern del PP. Ni Son Servera ni Capdepera hi diran la seva, mentre el Govern no expliqui quines intencions té en relació amb la demanda d’ampliar el parc, que el 31 d’octubre oficialitzà Artà.

El batle de Capdepera, Rafel Fernàndez (PSOE), ha dit que esperarà que el Govern s’hi pronunciï abans de tractar-ho en l’àmbit municipal. A Son Servera, la batlessa socialista, Natàlia Troya, tampoc no s’hi ha volgut manifestar i delega en el primer tinent de batle, Toni Servera (Independents). “Que el Govern faci una passa. Després, els dos partits que governam l’estudiarem”, proposa Servera. “Convé saber com, quan i de quina manera es vol fer l’ampliació, a més de xerrar amb els propietaris. Sabem que hi ha molts avantatges, però també s’ha de valorar que el territori que s’inclogui tingui continuïtat i no es creïn illetes” dins la zona que es vol ampliar, remarca Toni Servera.

Son Servera té les àrees naturals d’especial interès (ANEI) de Son Jordi i la serra de Calicant fins a na Penyal, a Cala Millor, com a zones protegides que entraren i sortiren dels límits originaris del parc. El municipi fou llavors l’epicentre de l’agitació social i, en un ple de debat sobre el parc, els membres de govern socialistes hagueren de sortir protegits per les forces de seguretat. Aquest fou l’episodi més greu, tot i que Toni Servera assegura que “evidentment, les circumstàncies han canviat molt i ara hi ha conscienciació social sobre el Medi Ambient”. “Llavors -el 2000- hi havia interessos d’empreses per seguir fent operacions immobiliàries”, recorda Servera, que, a la segona etapa de l’actual mandat municipal, ha de passar a ocupar la batlia, en substitució de Troya.

Primer àmbit d’ordenació

Segons les dades que apareixen en el primer àmbit d’estudi del Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Parc del Llevant, Artà tenia un 50% de les 34.345 hectàrees (marines i terrestres) que són objecte d’estudi, posteriorment retallades. Li anava al darrere Capdepera, amb un 20%; Son Servera, amb un 15%, i Sant Llorenç, amb un 12%. Manacor i Santa Margalida també se’n veien afectats, però sense arribar al 2% entre ambdós.

Mateu Puigrós, batle de Sant Llorenç, creu que el parc s’ha d’ampliar amb “finques grans, que poden treure’n un rendiment”. Puigrós diu que, en el seu moment, fou una errada incloure-hi zones de molta segregació, “com tot un conjunt de finques petites de la zona de Calicant, dins el nostre terme”, cosa que, per ell, va ajudar a inflar el moviment d’oposició al parc. El batle llorencí diu que el seu ajuntament està disposat a tractar l’ampliació “de seguida que puguem reunir-nos els responsables polítics municipals d’Agricultura i de Medi Ambient”.

L’ampliació del Parc de Llevant s’ha encetat amb la petició formal de l’Ajuntament d’Artà. Però també s’hi ha manifestat a favor l’associació veinal de Son Serra de Marina. Segons Maria Mestre, la presidenta de l’entitat, s’ha demanat a l’Ajuntament de Santa Margalida que sol·liciti incloure, dins un futura ampliació del parc, la zona pública de Son Real, “ja que es tracta d’una finca amb molt de pinar i que arriba fins a Son Bauló. Si no, quedaria aïllada tota l’àrea pública”. Els veïns veurien amb bons ulls que la zona ANEI de Son Serra afectàs tot el terreny fins al torrent de Son Bauló, que ara en queda fora. “Volem que l’ANEI també formi part del parc”, subratlla Maria Mestre.

El dia 8 d’octubre, en un debat públic que tingué lloca a Artà, el nou director general de Biodiversitat i Parcs Naturals, Miquel Mir, manifestà el suport a la proposta d’ampliar el Parc del Llevant, que l’Ajuntament va aprovar el dia 31 del mateix mes. Segons Mir, tots els vents són favorables a aquest projecte mediambiental.

Fora d’agenda per al 2017

No obstant això, sembla que les declaracions de bones intencions de la Conselleria respecte de l’ampliació del parc, no tenen cap reflex en l’agenda del Govern balear per al 2017. “Quasi tot el pressupost de Medi Ambient se’n va a inversió hidràulica; per tant, el màxim al qual es pot aspirar és que s’aprovi una ampliació a finals del 2017, emperò sense que hi hagi cap planificació definida per un PORN, que és el que marca les necessistats de la gestió”, adverteix Toni Muñoz, portaveu del GOB en matèria de conservació.

Segons el grup ecologista, Capdepera “faria bé de reforçar la petició d’Artà i de reflexionar si s’ha d’aprofitar l’oportunitat” d’ampliar el Parc Natural del Llevant o no, tot i reconèixer que, a Sant Llorenç i a Son Servera, hi ha més dificultat perquè hi ha més punts deconnectats que no a Capdepera”. Toni Muñoz recorda que, al municipi gabellí, “l’associació hotelera i l’Ajuntament promocionen l’entorn natural, tot assenyalant que és un àrea de parc natural. Per tant, es necessari que substanciïn el missatge que transmeten”.

stats