DIVERSITAT CULTURAL

‘Son Gotleu, amb els meus ulls’, una mirada des de dins

Un grup de joves reivindica la part positiva del barri palmesà
‘Son Gotleu, amb els meus ulls’, una mirada des de dins / DANI GÓMEZ

"Son Gotleu es puro potencial, sin explorar ni desarrollar porque solo os dedicáis mayoritariamente a juzgar”. És un fragment de la cançó que un grup de joves del barri palmesà han escrit per denunciar la imatge negativa que se’n té. “No ens agrada que parlin malament de la barriada, no mossegam”, protesta una d’elles. “Aprenem els uns dels altres, ens ajudam”, afegeix una altra.

Totes aquestes joves, que tenen entre 12 i 16 anys, varen decidir, de manera voluntària, participar en un projecte de sensibilització per desestigmatitzar Son Gotleu mitjançant un producte audiovisual. “A través de l’audiovisual hem treballat la pròpia identitat de barri, els estereotips i la mirada crítica”, explica Meritxell Esquirol, coordinadora del projecte, impulsat per l’associació Enginyeria Sense Fronteres de les Illes Balears.

Després de tres mesos de feina n’han sortit dos videoclips. “Un està basat en una coneguda cançó i mostra la part positiva del barri, el valor de l’amistat, de l’alegria, de crear xarxes; té molts colors, Son Gotleu és diversitat, colors”, destaca Esquirol. “L’altre grup ha fet un videoclip amb una cançó denúncia escrita per ells mateixos”, hi afegeix.

“Hi ha una diversitat cultural enorme. Per ells, la interculturalitat és una cosa natural i el que els sorprèn és com de malament es parla del barri, ja que hi ha coses maques i la diversitat suma, no resta”, assevera Esquirol, qui es pregunta “com és que la diversitat de cultes no es representa mai com una cosa pacífica?”. Per la coordinadora, sovint la diversitat cultural és estigmatitzada d’una manera injusta perquè s’identifica com a marginal, estranya o problemàtica. Així mateix, Esquirol lamenta el paper que hi juguen les institucions, “que tendeixen a concentrar la pobresa”.

La intenció, explica, és que el projecte ‘Son Gotleu, amb els meus ulls’ tingui continuïtat l’any que ve i que, fins i tot, es pugui exportar a altres barris. Aquesta iniciativa, finançada per la Direcció General de Cooperació, s’emmarca en el projecte Fòrum Comunicació, Educació i Ciutadania, i ha rebut la col·laboració de Dinamo, Ajuda en Acció i l’Ajuntament de Palma (Àrea d’Educació i centre municipal de serveis socials Gregal).

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF