MONTUÏRI

Son Fornés, sense ajut del Consell

El dèficit del Consistori impedeix que el jaciment tingui subvenció

Son Fornés, el jaciment talaiòtic més gran i ben conservat de Mallorca, ha quedat a les portes de rebre ajut del Consell de Mallorca per a la campanya de restauració d’aquest 2014. El motiu és que l’Ajuntament, entitat que demanava la subvenció perquè n’és propietària, és deficitari, tal com confirmaren des del museu de Son Fornés. Segons consta en la resolució emesa pel Consell i publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, el Consistori no va presentar els documents que acrediten estar al corrent de pagaments amb la Seguretat Social i l’Agència Tributària.

El batle del municipi, Jaume Bauçà, indicà que no n’ha rebut confirmació oficial per part de la institució insular. Segons destacà, s’havien sol·licitat 6.000 euros. Aquests doblers ja estan gastats, perquè la campanya es va dur a terme durant el mes de juny.

La manca de seguretat financera de les campanyes arqueològiques a l’illa -i d’altres iniciatives culturals- és una constant que no ha solucionat cap dels equips de govern que ha passat per la institució insular. En general, no hi ha una planificació plurianual i cada any s’han de sol·licitar ajuts puntuals, les bases dels quals canvien constantment. Aquesta situació posa en perill les tasques en jaciments ja consolidats com el montuïrer o el de Son Real, a Santa Margalida.

Els terminis que se segueixen també són un important inconventient. La resolució dels ajuts es va publicar el 7 d’agost, una data en què moltes de les campanyes ja s’han dut a terme.

Ses Païsses

Un altre projecte que ha quedat sense ajut per motius burocràtics és la campanya de restauració del poblat de ses Païsses, a Artà, perquè el Consistori entregà els documents dos dies tard. En aquest cas, segons indicà el batle accidental, Jaume Alzamora, no s’ha recorregut la resolució perquè ja s’havia avisat el Consistori que hi havia poques possibilitats de rebre l’ajut perquè el projecte no complia del tot amb les bases. L’altre projecte que hi optava, el d’intervenció arqueològica, sí que disposa de subvenció.

Aquest any, el Consell ha habilitat una partida pressupostària de 120.000 euros per finançar projectes d’intervencions arqueològiques, dels quals finalment se n’han concedit 98.000. Entre els projectes que gaudeixen d’ajuts hi ha la cova del Camp del Bisbe, de Sencelles; la cova d’en Gaspar, de Sineu; el castell de Capdepera i el jaciment de Son Peretó, a Manacor.

EDICIÓ PAPER 25/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF