Son Espases eleva a 800 els trasplantaments de ronyons a les Illes Balears

Des de 2010 es fan també donacions de viu i se n' han registrades ja sis a l'hospital de referència

L'hospital de referència de les Illes Balears ha efectuat aquest estiu el trasplantament de ronyó número 800. A Balears, segons ha informat la Conselleria de Salut, la mitjana de temps d'espera és de tretze mesos, la meitat de la mitjana de temps que esperen els pacients a la Península. A les consultes externes de Son Espases, després d'haver-se efectuat la intervenció, es fa el seguiment de més de 500 pacients trasplantats.

La important activitat en donació d'òrgans, impulsada a l'Hospital Universitari Son Espases per la Coordinació de Trasplantaments i el treball en equip dels serveis implicats (Nefrologia, Urologia, Immunologia, Anestesiologia, Infermeria, zeladors i altres professionals no sanitaris), ha permès, al centre de referència de les Illes, assolir els 800 trasplantaments de ronyó des que es va iniciar aquesta acció l'any 1989 a l'Hospital Universitari de Son Dureta.

Nefrologia dóna la indicació

La decisió d'iniciar el procediment per a un trasplantament de ronyó la pren el nefròleg, el qual valora criteris com l'edat, la patologia de base i el grau de l'afectació renal del pacient. Quan es creu convenient la realització del trasplantament, de manera gairebé immediata s'efectuen al pacient estudis d'immunologia, urològics i anatòmics, i es du a terme l'avaluació del seu estat general. A continuació, és inclòs a la llista d'espera, en la qual es creuen les seves dades amb tots els possibles donants a l'àmbit estatal.

Donacions de viu

La mitjana de temps d'espera per a un trasplantament és de 13 mesos, tot i que s'han donat casos de pacients que han estat trasplantats de manera immediata, fins i tot sense haver iniciat el programa de diàlisi, per haver sorgit un donant compatible amb les seves característiques.

Un trasplantament pot requerir la col·laboració de més de 100 persones, les quals han de fer la feina a contrarellotge, ja que es recomana que no passin més de 24 hores des que el ronyó s’extreu del donant fins que s’implanta al pacient receptor.
 
L’operació de trasplantament dura devers 3 hores i requereix 10 dies d’ingrés hospitalari i un seguiment durant tota la vida a les Consultes Externes de l'hospital. Actualment, a les Consultes Externes de Son Espases es fa el seguiment de més de 500 pacients que ja han estat trasplantats.
 
La vida mitjana d'un ronyó trasplantat oscil·la entre els 12 i els 14 anys, segons l'edat del donant. Com a alternativa al trasplantament de donant mort, en l'actualitat es treballa per impulsar també el trasplantament de donant viu, un tipus de trasplantament que, des de l'any 2010, a les Illes Balears ja s’ha efectuat en sis ocasions.
 

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF