Son Espases registra la xifra més alta de trasplantaments de ronyó

L'Hospital Universitari ha dut a terme un total de 54 intervencions renals durant aquest 2016

L'Hospital Universitari Son Espases ha dut a terme enguany 54 trasplantaments renals, el nombre més alt registrat mai. En dos casos el ronyó ha estat procedent d'un donant viu, generalment un familiar del pacient receptor.

D'altra banda, gràcies al programa de donació en asistòlia controlada iniciat l'abril passat, s'han pogut trasplantar vuit ronyons, ha informat el Servei de Salut de Balears (IB-Salut), en un comunicat.

El trasplantament de ronyó és un tractament substitutiu que es duu a terme quan se sofreix una insuficiència renal avançada, en la qual els ronyons no poden depurar la sang. Altres tractaments alternatius són la diàlisi peritoneal, que es fa a domicili, i l'hemodiàlisi, que s'aplica en un hospital.

La supervivència d'un ronyó trasplantat és del 92% durant el primer any i la mitjana de temps de supervivència se situa entre 12 i 14 anys.

Son Espases, com a hospital de referència de Balears, és l'únic centre de les illes on es poden realitzar trasplantaments renals.

Els pacients que presenten una insuficiència renal solen ser diagnosticats a l'hospital del seu sector i derivats a Son Espases per fer-los les darreres exploracions complementàries, confirmar el diagnòstic i incloure'ls en la llista d'espera per rebre un trasplantament.

Si la donació és d'un donant viu, el trasplantament és immediat, però, si es tracta d'un donant cadàver, és necessari esperar fins que hi hagi un ronyó compatible. En aquests casos la mitjana d'espera és d'un any i mig.

En el procés de trasplantament renal participen professionals de diferents especialitats mèdiques i quirúrgiques i personal d'infermeria, i perquè tingui èxit és imprescindible una bona coordinació entre tots ells.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF