Son Espases assegura que la consulta oncològica d'urgències de l'hospital de dia es manté oberta

El director gerent, Josep Pomar, ha explicat que l'oferta de serveis a aquests pacients és la mateixa i que només s'ha modificat el circuit intern d'atenció

La consulta oncològica d'urgències de l'hospital de dia de Son Espases continua oberta. Ho ha assegurat aquest dijous el director gerent de l'hospital de Son Espases, Josep Pomar, després que 'Diario de Mallorca' publicàs que aquest servei havia estat eliminat el passat 1 de juliol “per falta de personal”.

“No hi ha hagut cap modificació en l'oferta de serveis ni cap reducció en la plantilla d'oncòlegs”, ha sentenciat Pomar, qui ha recordat que els pacients oncològics, “com ha passat sempre, són atesos en uns moments del dia per oncòlegs i en altres moments del dia per professionals d'urgències o de medicina interna”.

El que sí que s'ha modificat, ha explicat el director mèdic, Javier Murillas, és el circuit intern d'atenció. El passat 1 de juliol, el servei d'oncologia va acordar que la consulta oncològica d'urgències de l'hospital de dia atendria només les urgències que sorgeixen de l'administració dels tractaments de quimioteràpia al mateix hospital i els altres problemes o complicacions no relacionats directament amb l'administració de quimioteràpia, que tradicionalment també s'atenien en aquest servei, es derivarien a altres recursos com Atenció Primària o el servei d'urgències.

“L'oncòleg de guàrdia necessita més temps per atendre les complicacions que sorgeixen de l'administració de tractaments de quimioteràpia”, ha justificat Murillas, qui ha afegit que el volum de feina havia augmentat perquè cada vegada hi ha “més pacients majors amb problemes no derivats del tractament de quimioteràpia” que utilitzaven aquest recurs.

A l'hospital de dia, on els pacients reben tractament antineoplàsic, s'atenen les complicacions fins a les 20 hores. A partir de les 20 hores, el servei d'urgències atén els pacients que presenten complicacions no relacionades amb el tractament o requereixen proves complementàries o procediments que excedeixen la capacitat de l'hospital de dia. En aquest sentit, Murillas ha assegurat que els pacients oncològics en situació de cures pal·liatives o que requereixen aïllament per la seva immunosupressió “no comparteixen espai en l'àrea d'urgències” amb la resta de pacients.

EDICIÓ PAPER 05/12/2020

Consultar aquesta edició en PDF