PATRIMONI
Balears 02/07/2016

S’inicia el camí per ampliar el catàleg de Cort 18 anys després

L’Ajuntament posa en marxa una moratòria de llicències d’obra d’un any per evitar la destrucció del patrimoni i la pèrdua de l’essència de la ciutat

Cristina Román
4 min
EDIFICIS, COMERÇOS I ELEMENTS
 Entren en la moratòria el Mallorca Tennis Club, Can Roca Suau, el Rívoli i l’hotel Araxa, entre d’altres.

PalmaEl cas de la demolició de la casa on va viure un temps l’artista Manuel de Falla a Gènova ha anat acompanyat de polèmica des que en va entrar la sol·licitud per les portes de l’Ajuntament. Amb l’enderrocament, “desagradable” per l’Ajuntament de Palma, s’han accelerat els tràmits per fer una moratòria de llicències d’obra a 208 elements patrimonials de la ciutat.

Aquesta moratòria, d’un any, permetrà que res no es toqui ni destrueixi (excepte obres de manteniment) mentre es va elaborant un nou catàleg de patrimoni protegit a Palma. El treball de revisió del catàleg s’ha estat gestant des de fa vuit mesos, temps que fa que un arquitecte municipal es passeja pels nuclis històrics de Palma a la recerca d’elements i immobles amb característiques suficients per ser protegits i quedar intactes en la història. Aquesta iniciativa, però, també inclou propostes d’ARCA i el Col·legi d’Arquitectes i precatàlegs que s’havien començat a fer en legislatures anteriors.

El catàleg de patrimoni actual té més de 18 anys i ronda els 400 edificis protegits. És un catàleg que ha quedat immòbil i ha estat poc flexible durant tots aquests anys, i per aquesta raó s’han vist deteriorats o destruïts molts d’elements que avui en dia podrien formar part del nou catàleg que es prepara.

Durant aquest any que duri la moratòria, es faran les fitxes tècniques de cada un d’aquests elements. Es posarà per escrit el nivell de protecció de cada immoble o element i s’inclourà en el nou catàleg. Amb l’anunci fet aquesta setmana, s’inicia el procés, que tenen previst tenir acabat en un any o abans, en vuit mesos.

Una vegada redactades les fitxes, s’haurà d’aprovar el catàleg de manera inicial, i després s’obrirà un procés de participació i d’esmenes en què es podran afegir elements al catàleg o llevar-ne. L’arqueòloga municipal de Palma, Magdalena Riera, va assegurar que “s’espera que alguns propietaris es pronunciïn en contra que es protegeixi casa seva”, però va recordar que “la majoria estaran contents, ja que el valor del seu immoble es veurà multiplicat exponencialment en el temps”.

Més de 208 elements

L’arqueòloga explica que els 208 elements que es veuran a partir d’ara subjectes a la moratòria són, majoritàriament, immobles i habitatges. Així, hi ha un total de 34 edificis sencers d’habitatges, 58 llars i 62 cases rurals. També hi ha estructures religioses, cinemes, una plaça de bous, edificis industrials i comercials, escoles docents i militars i dos hotels, entre d’altres.

Amb noms més comuns per a tots, es protegeix, per exemple, el Mallorca Tennis Club, el Cafè Líric, l’edifici del Club Nàutic del Portitxol (la torre i el campanar), l’església de Sant Jordi, les Cent Cases de Pere Garau, Can Angelí, el cinema Rívoli, l’hotel Araxa, l’edifici Can Roca Suau, el forn de Sa Pelleteria, l’edifici del diari Última Hora, etc.

Des de Cort, però, volen deixar clar que el que ells volen protegir són els elements arquitectònics, en cap cas l’activitat o el canvi d’ús dels elements.

Aquests 208 elements que no podran fer obra ni ser enderrocats en un any, indica l’arqueòloga, són els susceptibles a fer-ho, els que presenten més perill. Assegura, però, que el llistat es pot veure triplicat d’aquí a un any, ja que aquí no s’han inclòs elements més petits com els rellotges de sol.

Segons el tinent de batle de Model de Ciutat, Antoni Noguera, “és una passa important per protegir la identitat i l’essència de la ciutat davant de noves construccions que distorsionen la singularitat”.

“Insuficient però necessària”

L’Associació per la Revitalització de Centres Antics (ARCA) ha felicitat aquesta setmana l’Ajuntament per la iniciativa, però també l’ha qualificada d’insuficient i tardana i “feta amb presses”.

Un dels membres de l’associació, Xavier Terrassa, ens contava que “pareix que s’han posat les piles a partir de l’esbucament de la casa on va viure Falla i la demolició imminent de Can Baró, obra del mateix arquitecte que Can Bibiloni, Gaspar Bennàzar, Fill Il·lustre de la ciutat”.

Per ells, aquest cas, com molts d’altres, és un “cas perdut per la manca de voluntat d’ampliar el catàleg”. Terrassa és conscient que “sempre ens deixarem elements, és molt complicat fer un catàleg que protegeixi tot allò antic i important”, però per ell s’hauria de pecar de “massa protecció i no de poca”, perquè “quan es destrueix un element patrimonial, és un mal irreversible, una petjada en la història que es perd”.

ARCA va proposar l’any 2010 un estudi de 76 possessions que sí que varen ser incloses dins el precatàleg. L’any 2011 en va proposar 28 més que no s’hi inclogueren. Aquesta setmana, ha presentat a l’Ajuntament de Palma 128 elements, encara que lamenta que només se n’hagin tingut en compte set o vuit.

L’expert en patrimoni espera que aquesta moratòria sí que serveixi d’alguna cosa, i no com la que es va fer l’any 2010, que no va dur a l’ampliació del catàleg. També aprofita per animar tots els municipis que encara no tinguin catàleg (obligatori des de l’any 2002) que n’elaborin un, i que els que sí que el tenen, el tinguin flexible i puguin anar revisant-lo cada any.

Des d’ARCA desitgen que no es tornin a viure casos com el de la casa a Gènova de Manuel de Falla; Can Bibiloni; Can Fiol, al carrer dels Oms; s’Hort de les Ànimes; Can Baró; la possessió Cas Pastors; Son Malferit; la possessió de Son Mosson, destruïda a càrrec d’AENA l’any 2009 en terrenys de l’aeroport de Son Sant Joan... i un llarg etcètera que ells s’encarreguen de recordar, una vegada eliminada la petjada de la ciutat.

stats