Balears 15/08/2013

Sineu fa festa de color rosa

Unes 3.000 persones del poble i de fora participaren ahir en la desena mucada

Margalida Bonnín
3 min

SineuPujada al puig, invocació, goigs, jocs, processó i un mite per venerar. Tots els ingredients hi varen ser i totes les passes d'un protocol que sempre està subjecte a nous canvis es varen seguir ahir a Sineu en la desena mucada, que congregà milers de persones.

La Muchal Foundation, entitat organitzadora de la festa, amb la col·laboració dels veïns del municipi, ja havien fet tots els preparatius per al gran dia. El color rosa havia començat a tenyir el poble setmanes abans, amb paperins penjats als carrers, mostradors de botigues decorades per a l'ocasió i domassos als balcons. Tot estava a punt per al Much, protagonista absolut de les festes d'agost.

La gresca començà al matí amb la pujada al puig de Reig. Arribats a peu, amb bicicleta, amb cotxe, carro o tractor, un miler de persones es juntaren per invocar el Much al puig que li dóna el nom.

Jocs i cants al puig de Reig

Enrevoltat de gent i de càmeres de vídeo i de fotos dels mitjans que s'hi havien presentat, Joan Munar, president de la Muchal Foundation, explicà, d'una manera sui generis , introduint-hi elements de l'actualitat, la història del Much, que està inspirada en una rondalla mallorquina. Tot seguit, es cantaren els goigs, amb la tornada " Much is bou bou" i s'iniciaren els jocs: estirar la corda i tirar un ou de guàtlera amb la boca per veure qui arriba més enfora. Aquests varen ser els primers actes d'una festa que continua fins que es pon el sol.

Acabats els jocs, la guanyadora va fer sonar el corn, el Much invocat aparegué en bicicleta per damunt l'esplanada del puig i s'entregà a la gentada que l'acollí. La festa havia començat i era l'hora de dinar, com és tradició, homes i dones per separat als restauransts del poble.

Després de dinar, i amb la gentada vinguda de fora poble ja present -s'estima que en total hi havia més de 3.000 perones-, un Maradona fals entonà el pregó des d'una finestra de l'Ajuntament per a la munió de persones que l'aclamava sota una pluja de paperins i aigua. Poc després, devers les sis de l'horabaixa, es produí l'encontre entre el Muc i la Muca en un dels carrers que dóna a la plaça del Fossar, i el caixer rural, colcant damunt una mobilette, entrà al bar Can Castell.

Com si fos un collage, la festa del Much incorpora trossets d'altres festes i tradicions. Té un pregó humorístic, com El Coso de Felanitx; un caixer "rural", que va en mobylette i no en cavall com a Menorca; flabiol i processó inspirada en la Setmana Santa sineuera, el colofó de la festa en què s'"encontren" el muc i la muca.

Participativa i independent

Lo Much de Reig és una festa participativa, gestionada independentment de les institucions, i curosa amb tots els detalls, fins al punt d'introduir un nou vocabulari amb arrel mucal: la Mucal Foundation, que són els organitzadors; els mukicipals, encarregats de vetlar per l'ordre i regar els acalorats assistents; o els muchorristes. Tots ells estan identificats amb el rosa pàl·lid que és present en cada element i que també és el color de les camisetes que duen bona part dels presents.

Precisament la venda d'aquestes camisetes, de les quals enguany se n'han despatxades 2.000, és la que finança la festa. Tots els doblers que sobren són cada any per a una institució diferent. Si l'any passat anaren a parar a la fundació Can Gazà, enguany seran per als Serveis Socials de Sineu i per a la recuperació de la serra de Tramuntana de l'incendi que en va cremar més de 2.300 hectàrees.

Una gentada

El Much és de cada any més popular. Començà com una gresca d'un grup de joves del poble, a la qual assistien una cinquantena de persones, i ha anat introduint elements nous fins a fer-se gran i esdevenir una cita imprescindible en el calendari de les festes d'estiu de Mallorca. S'estima que ahir hi acudiren més de 3.000 persones, la mateixa quantitat que, per exemple, es diu que omple Pollença el dia de la batalla dels moros i cristians. Segurament per això, ahir la paraula "èxit" se sentia tant com la frase "hi ha massa gent" a Sineu.

Acabat el Much, va ser el torn de les cites "oficials" del programa de festes: revetla i focs artificials. Pluja de colorins, a l'espera que el rosa torni a omplir Sineu l'any que ve.

stats