Set de cada deu contractes de Cort introdueixen clàusules socials o mediambientals

A partir de març s'haurà d'arribar al 100% per norma estatal. Palma s'ha avançat amb una instrucció aprovada fa un any

Gairebé set de cada deu contractes de l'Ajuntament de Palma introdueixen clàusules socials o mediambientals de contractació pública. Aquesta mesura es va prendre per mitjà d'una instrucció que es va engegar fa 13 mesos que suposarà que Cort s'hagi avançat en les normatives aprovades al Congrés.

El 9 de novembre, l'Estat va aprovar la nova Llei de contractes al sector públic, que entrarà en vigor a partir del mes de març i que pretén seguir les instruccions europees. El seu contingut empara "al cent per cent" la filosofia que va començar a desenvolupar l'Ajuntament ara fa un any. Ho ha explicat en una roda de premsa la regidora de Funció Pública i Govern Interior, Aurora Jhardi.

"Volíem innovar en matèria de contractació pública. Dur a terme un canvi de cultura", ha assegurat. En aquesta direcció, allò que se cerca és que el condicionant més important a l'hora d'adjudicar un contracte no sigui l'estalvi de doblers, sinó que es tinguin en compte aquestes clàusules socials i mediambientals.

Àrees com ara Igualtat, Participació Ciutadana i Cultura són les que han posat més en marxa aquestes condicions. No ha estat el cas, però, de l'àrea d'Infraestructures o de l'àrea de Mobilitat, tot i que l'Ajuntament s'ha escudat en els casos de corrupció que l'havien afectat. El batle de Palma, Toni Noguera, ha assumit que havien tingut "problemes a l'hora de ser més diligents".

Compliment del 100% al març

A partir del mes de març, tots els contractes de l'Administració Pública hauran de tenir aquest tipus de clàusules per poder ser adjudicats. A Palma encara n'hi ha un 30% que incompliria la llei, tot i que l'equip de govern ha assegurat que d'aquí al març arribarien al 100% perquè són un dels consistoris més avançats en aquest sentit.

"Si durant la passada legislatura haguessin dit que la contractació pública seria socialment i mediambientalment responsable, ningú no s'ho hagués cregut", ha assenyalat Noguera. També ha destacat que aquesta era una manera d'incidir en la generació de l'activitat econòmica, atès que en l'àmbit privat és més complicat arribar-hi. Ahir va començar la Comissió de seguiment de les clàusules per arribar a l'objectiu esmentat.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF