IGUALTAT

Sensors per protegir víctimes de violència masclista

El Consell de Govern aprovà ahir la mesura, posada en marxa gràcies a la col·laboració entre l’IB-Dona i l’IBETEC

Les víctimes de violència masclista de les Balears disposaran a partir del 2018 d’un dispositiu de localització ràpida que permeti activar un protocol d’intervenció immediata per a dones en situació de risc. Pitjant només un botó, els serveis d’emergència seran advertits de la situació de risc i, a més, es podrà saber amb precisió on es troba.

El Consell de Govern aprovà ahir la mesura, posada en marxa gràcies a la col·laboració entre l’IB-Dona i l’IBETEC. L’Executiu assegurà que es tracta d’una política pionera perquè serà la primera xarxa pública de sensorització de l’Estat i una de les primeres que s’impulsen a Europa.

El vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, explicà que la xarxa abasta totes les Illes i que és una tecnologia que ha tingut com a primer ús la protecció de les víctimes de violència de gènere, però que pot utilitzar-se, per exemple, “per a la gestió del trànsit o la gestió dels espais naturals amb molta afluència de gent”.

El servei serà totalment gratuït i no serà necessària ni una denúncia ni mesures cautelars com una ordre d’allunyament. De fet, la consellera de Presidència, Pilar Costa, de qui depèn l’IB-Dona, va explicar que n’hi haurà prou amb un informe de l’institut per facilitar el dispositiu a la dona perquè l’utilitzi si es veu amenaçada. La tecnologia que ha permès crear el dispositiu ha estat desenvolupada pel Govern i per la Universitat, i Barceló va assegurar ahir que serà una eina que podrà fabricar-se a les Balears i que “segurament acabarà copiant-se a altres territoris”.

Fins ara, les víctimes de violència masclista disposaven del projecte IRIS per a les situacions de risc, però Costa va dir que el programa presentava algunes deficiències, com problemes de cobertura mòbil en algunes zones, mentre que amb el sistema nou se’n garanteix el funcionament des de qualsevol punt i la “geolocalització exacta de la dona des del moment que activi el sensor”.

L’actuació s’inclourà en el Pla de mesures contra les violències masclistes 2017-20 que aprovà el Govern fa uns mesos. Un dels objectius és usar la tecnologia per combatre el masclisme.

Etiquetes

EDICIÓ PAPER 18/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF