Balears 02/08/2014

Satellites: psicodèlia i rock experimental

El grup mallorquí actuarà aquest vespre en la segona edició del festival Tramuntana Rocks

Aina Ramis
2 min

PalmaNo volen dir la seva edat i riuen més que parlen. Caòtics, bromistes, complicats i en contra de la música que es pot fer només pitjant un botó. Així són els Satellites, el grup de rock experimental i psicodèlic mallorquí que avui toca en el festival Tramuntana Rocks d’Esporles, que ja arriba a la segona edició. Enguany, el festival habilitarà tres escenaris de diferents estils musicals durant tota la nit, des del començament, a les 22h, fins a les sis del dematí. Satellites serà el tercer grup que actuarà a l’escenari Tramuntana, darrere de Little Universe i The Wheels, a les dotze i mitja. “Estam molt contents de compartir escenari amb altres companys, perquè tots ens coneixem ja”, apunta Àlex, encarregat dels teclats i d’algunes guitarres.

El grup de rock experimental presentarà el seu nou disc, La singularitat i la fracció, encara que també tocarà altres cançons de discos anteriors. El nou treball, publicat l’octubre de 2013, inclou cançons en castellà i català, en la línia de la banda de cantar en diferents idiomes. “Cantam en anglès, castellà, català i més idiomes per arribar a més gent”, apunta el teclista.

La situació de la música a Mallorca i per extensió a l’estat espanyol és un assumpte que suscita preocupació en el grup mallorquí. El grup està convençut que la música es tracta de manera banal, que no s’hi dóna importància i que per això rep poc suport i difusió. “Existeix un problema cultural de base. A Espanya el més important és el futbol, i com que és així, es guanyen més doblers en aquest camp”, assenyala el cantant, Jordi Herrera. “La música és una assignatura de dues hores a la setmana a l’escola on t’ensenyen a tocar la flauta”. El baixista J.M. Puigserver, més conegut com a Púter, també indica que és difícil cobrar per tocar: “Nosaltres des del primer concert ja vam cobrar, però això ara ja no passa”.

Satellites compta amb divereses plataformes online en què els seus treballs es troben penjats i es poden comprar i descarregar. L’avenç de les tecnologies de la informació i la comunicació en relació a la música és per Satellites un avantatge i un problema. “La gent sembla no estar acostumada a anar a veure concerts. Internet ha servit per tenir accés a tots els grups de música que vulguis, però també ha fet que només hagis d’accedir a Youtube per veure un grup i que això sigui suficient”, expressa Púter.

A la pregunta de quina música escolten, Jordi respon que “qualsevol tipus de música; de tot, menys David Guetta”. Puigserver lamenta que “s’ha simplificat molt la música i la manera de fer-la; ara amb un botó tothom és capaç de fer-ne”. En aquest sentit, diuen ser fans de Led Zeppelin, “que ho van fer tot. A més, són boníssims. Si escoltes qualsevol CD seu darrere d’una cançó qualsevol, aquesta et sembla lletja”. Dani, el tímid bateria ros, riu mentre els seus companys fan bromes constants i no responen cap pregunta a la primera. Estan com una lluna, però potser d’això es tracta.

stats