Santiago, sobre el decret de guarderies: "Ara tenim nins de primera, de segona, de tercera i de sisena"

El Govern reivindica la regulació del vessant assistencial de les escoletes, però està disposat a "alentir-ne" l'aprovació 

"Ara mateix no tenim nins de primera i de segona; en tenim de primera, de segona, de tercera, de quarta, de cinquena i de sisena. Ara mateix tenim guarderies dins garatges". La consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, ha defensat aquest dimarts el projecte de decret en què està treballant el Govern per regular les guarderies com a sistema complementari a les escoletes.

La proposta ha rebut crítiques del col·lectiu docent i l'Assemblea 0-3, que assegura que les escoletes assistencials suposaran la creació d'una doble xarxa amb diferents criteris de qualitat respecte de les escoletes regulades per Educació.

Santiago ha assegurat que el Tribunal Suprem impedeix que l'únic model per a aquests centres sigui l'educatiu –l'escolarització de zero a tres anys no és obligatòria– i obliga a "conviure els dos models", l'assistencial i l'educatiu. És per això que el Govern està treballant per regular el primer, on ara mateix els requisits per obrir una guarderia són mínims.

"Socialment no podem permetre que hi hagi persones sense estudis dirigint guarderies", ha afirmat la consellera després de recordar que actualment és suficient una llicència d'activitats per posar en marxa un d'aquests centres.

Les explicacions de la consellera s'han donat a partir d'una pregunta de la diputada d'El Pi Maria Antònia Sureda, qui ha denunciat "l'empitjorament de les condicions laborals del personal de les guarderies" i la manca de consens amb el sector a l'hora d'elaborar el decret.

Santiago ha afirmat que el Govern està disposat a "alentir la calendarització del decret, que encara no està ni presentat", per trobar un major consens, però ha defensat la necessitat de regular el sector, que ara mateix permet la creació d'escoletes assistencials amb requisits molt poc exigents.

El nou decret en què treballa la Conselleria de Serveis Socials preveu, per exemple, un espai d'1,5 m2 per cada infant i no obliga a instal·lar sistemes de climatització ni a tenir accés a llum natural. Es preveu un augment de ràtios i el fet que els infants puguin passar deu hores diàries dins d'aquests centres.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF