PATRIMONI LOCAL

Santanyí recupera i exposa el vell projector de cine

Durant més de 60 anys, aquest aparell va ser l’encarregat de projectar els films que es feien al cine de Santanyí fins que va tancar, l’any 1992

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí ha recuperat una fantàstica peça que estava en un dels magatzems del Consistori. Es tracta d’un projector de cinema, model Ossa, fabricat a Barcelona als anys 30 del segle passat. Pere Terrassa ha estat el responsable de la restauració i, malgrat que no tornarà a projectar pel·lícules, ja és a l’entrada del teatre Principal de Santanyí. Recuperar-ne les parts que feien falta més la restauració ha suposat una despesa d’uns 2.000 euros.

Durant més de 60 anys, aquest aparell va ser l’encarregat de projectar els films que es feien al cine de Santanyí fins que va tancar, l’any 1992.

Quan el Consistori va comprar l’edifici, que ara és el teatre Principal, per restaurar-lo i convertir-lo en epicentre de la cultura del municipi, hi havia el projector Ossa, que es va traslladar a un magatzem durant les obres. Des de llavors, ha esperat el moment per tornar a lluir, i ara ho fa a l’entrada del teatre. L’escriptor Cristòfol-Miquel Sbert ha col·laborat tant en la restauració com a reconstruir la història del projector. El pare d’Sbert va estar al capdavant del cinema, situat al carrer Bisbe Verger durant més de 50 anys, i en coneix bé la història.

Aquesta setmana el projector ha tornat a la que va ser la seva casa durant dècades, tot i que amb no pocs d’esforços. I és que l’aparell pesa 400 quilos i ha estat necessària una grua, i moltes mans, per col·locar-lo on s’espera que estigui molts anys més. La regidora de Cultura, Ricarda Vicens, es va mostrar molt satisfeta que el projector ja sigui al teatre Principal: “Hem d’agrair la feina feta per Pere Terrassa i l’ajut de Cristòfol-Miquel Sbert perquè aquesta veritable peça de museu sigui aquí en aquestes condicions. La tecnologia pot haver canviat, però elements com aquests són una joia que cal cuidar”, va dir Vicens.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF