Santa Eulària aprova una modificació de les Normes Subsidiàries per prohibir els pisos turístics

És el primer consistori d'Eivissa que aprova una modificació en aquest sentit. Vila ho farà en el seu futur Pla General d'Ordenació Urbana

El ple de l'Ajuntament de Santa Eulària ha aprovat aquest divendres dematí modificar les seves Normes Subsidiàries per tal de prohibir els pisos turístics al seu municipi. Ho ha fet amb els vots favorables del Partit Popular, que té majoria absoluta, i Guanyem. S'ha abstingut el grup socialista, el portaveu del qual, Vicent Torres 'Benet', és també director insular de Turisme, explicant que "ara no és el moment d'aprovar aquest punt", ja que "l'avantprojecte de llei diu que són els consells els que demanaran als ajuntaments quines zones són les que s'han de permetre" i que, per tant, "aquesta modificació ve fora de temps". Torres ha manifestat que està "en contra dels pisos turístics" i assegura que el seu grup votarà a favor de prohibir-los a Santa Eulària "quan toqui". "Fer-ho ara és un brindis al sol, perquè a més l'Ajuntament no té eines per lluitar contra aquesta xacra", ha dit Torres.

El regidor d'Urbanisme del municipi, Mariano Juan, ha explicat que "amb aquesta modificació es dota l'Ajuntament de més eines per poder perseguir els lloguers il·legals pel caire urbanístic". Ha remarcat que el canvi a la Llei de turisme "obliga els ajuntaments a desfer l'embolic que ells mateixos han creat" i ha lamentat que, en darrer terme, "aquesta responsabilitat es passi a les comunitats de veïns".

D'altra banda, el portaveu del grup Guanyem, Óscar Rodríguez, ha reiterat la posició de Guanyem respecte a la Llei de turisme, que, malgrat tenir una part "positiva" en l'augment de les sancions i els controls, en té una de "molt negativa en el moment en què s'obre el meló de permetre pisos turístics".

Retirada de la moció favorable als productes israelians

El mateix ple ha servit per retirar una moció de Guanyem que va ser aprovada el mes de juliol i que adheria l'Ajuntament al moviment BSD de boicot de productes israelians, cosa que va provocar un contenciós del 'lobby' ACOM.

El Consistori ha acceptat demanar "el compliment de totes les resolucions de l'ONU des de l'any 1947". Segons el regidor Mariano Juan, aquesta decisió es pren "per no desgastar els serveis jurídics amb un tema que no ha de regular l'Ajuntament". Des de Guanyem asseguren que l'equip de govern "s'ha vist superat per les pressions" i "ha deixat en evidència l'Ajuntament" en anul·lar un acord de ple "sense ordre judicial".

L'alcalde del municipi, Vicent Marí, ha dit a Guanyem que "podrien tenir la regidoria d'Assumptes Exteriors", però que l'Ajuntament "no s'ha d'adherir a boicots que el fiquen en baralles judicials que no resolen els problemes dels ciutadans".

EDICIÓ PAPER 09/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF