Balears 21/04/2014

“Els pescadors de Cala Rajada varen ser pioners”

Sandra Mallol és biòloga del Centre Oceanogràfic de Balears i coordinadora científica de la Reserva Marina de Llevant

Margalida Bonnín
2 min

És habitual que els pescadors prenguin una iniciativa que significa restringir la seva activitat pesquera?

No és habitual. En el cas de Cala Rajada, la creació de la reserva va ser impulsada per un col·lectiu de pescadors joves i molt il·lusionats, que tenien consciència que els recursos marins no són infinits i que volien protegir el seu modus vivendi tradicional i continuar exercint la seva professió durant molt temps. El procés es va iniciar amb Pedro Fuster i es va culminar amb Bernat Martí, com a patrons majors de la confraria, pertanyents al col·lectiu de pescadors artesanals.

Va ser una experiència pionera?

Sí, va ser una experiència pionera, ja que fins llavors les reserves marines que s’havien creat no havien estat proposades pels pescadors, sinó que eren impulsades per institucions governamentals. A més, va ser la primera reserva marina que va disposar d’estudis previs a la seva creació, per tal de poder establir un punt zero i comparar les comunitats i l’estat del recurs en anys posteriors.

Ha servit d’exemple per a altres reserves marines?

La creació de la reserva marina ha servit d’exemple a altres zones que han volgut iniciar algun procés de creació d’espais protegits, com és el cas de la reserva marina de les illes Formigues, situades a Catalunya, entre Palamós i Calella de Palafrugell, i que malauradament no s’ha arribat a materialitzar. En altres zones de Mallorca també hi ha hagut peticions de creació d’espais protegits per afavorir la pesca artesanal que al final no s’han dut a terme.

Quines són les majors dificultats amb què us trobàreu?

El desacord inicial i la forta oposició de certs col·lectius que també gaudeixen de la mar, a més a més de la lentitud del procés a causa de l’establiment d’acords entre l’administració central i l’autonòmica per tal de dur a terme la gestió compartida.

Per què es paralitzà el seguiment de la reserva marina?

El seguiment científic de la reserva marina es va realitzar de manera contínua fins a l’any 2011. A partir de llavors, la retallada de pressupostos tant per part del Ministeri com per part de la Conselleria va fer que se suspenguessin aquests treballs.

Es reprendran?

Segurament sí. Almenys aquesta és la intenció per part de l’administració tan bon punt els pressupostos ho permetin. El seguiment científic és important perquè la gestió de la reserva marina sigui dinàmica i les regulacions establertes es puguin adaptar segons els resultats obtinguts.

stats