Publicitat
Publicitat

Salvem el Moll denuncia de nou l'abocament d'aigua "deficientment depurada" a la platja d'Alcanada

El Consistori assegura que les acusacions de la plataforma són falses i que les platges són "aptes per al bany"

La plataforma Salvem el Moll ha interposat una denúncia per segona vegada per diversos "abocaments d'aigua deficientment depurada" provinent de la depuradora d'aigües residuals (EDAR) d'Alcúdia, que està en procés d'ampliació. En el darrer escrit, registrat aquest dimarts i dirigit a la Conselleria de Medi Ambient, a la Direcció General de Recursos Hídrics i a l' Ajuntament d'Alcúdia, el col·lectiu indica que així recull les queixes de pescadors, submarinistes, usuaris de la platja i veïns de la zona d'Alcanada.

El contingut d'aquesta segona denúncia pràcticament coincideix amb la que ja varen presentar el 31 de juliol d'enguany, motiu pel qual consideren que la resposta dels responsables de la Conselleria i de l'Ajuntament ha estat insuficient per resoldre la situació "d' alarma ecològica" i els problemes derivats de males olors i de contaminació de l'aigua. Per a Salvem el Moll, aquests vessaments podrien implicar un delicte contra el medi ambient. 

A més, en la denúncia deixen constància que, segons ha pogut saber el col·lectiu, "actualment gairebé un 75% de l'aigua de l'EDAR d'Alcúdia s'aboca a la mar sense depuració eficient".

Insten, per això, el Consistori d'Alcúdia que prengui mesures –prohibint el bany als usuaris de la platja, si és necessari– i que informi la població del funcionament de la depuradora, de l'estat de l'emissari i del nivell de qualitat de l'aigua que retorna a la mar. 

L'Ajuntament assegura que és "fals"

El Consistori d'Alcúdia, per part seva, ha subratllat en un comunicat que les denúncies esmentades contenen "faltes de rigor inadequades" i "falten a la veritat". Per una banda, el govern municipal recalca que "és totalment fals que s'aboqui a la mar l'aigua de l'EDAR amb quasi un 75% sense depuració eficient" i que "basta veure les analítiques de la sortida de l'aigua de la depuradora per acreditar que aquesta afirmació no és certa". De fet, aquest dimecres l'Ajuntament explica que ha contactat amb el president de la Confraria de Pescadors, qui ha negat la queixa de la qual Salvem el Moll es fa ressò. 

Si bé l'Ajuntament, en el mateix comunicat, accepta l'existència dels abocaments i la taca a la zona d'Alcanada, precisa que, tot i que la situació "és millorable", "allò realment cert és que la mida ha disminuït respecte d'anys anteriors" i "l'aigua que s'aboca a la mar compleix els paràmetres de la normativa", encara que "no es pot pretendre que la depuradora tingui un rendiment del 100%" durant les obres.

La batlia, així mateix, apunta que les analítiques realitzades per la Conselleria de Salut indiquen que les platges són aptes per al bany i consideren que queda "patent" l'"animadversió de la plataforma davant l'equip de govern", si bé puntualitza que "l'emissari i la depuració de les aigües són més aviat competència de la Conselleria de Medi Ambient".

Segons el col·lectiu, la Direcció General de Recursos Hídrics també ha reconegut "certs problemes" relacionats amb el rendiment "insuficient" de la depuradora, que actualment es troba en obres d'ampliació. 

Les anàlisis determinaran l'estat de la mar

Amb tot, aquest dimarts l' Empresa Municipal de Serveis d'Alcúdia (EMSA), amb la col·laboració de tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, ha pres de nou diverses mostres de l'aigua de la zona afectada, segons ha explicat el col·lectiu denunciant a aquest diari. Per tant, és previsible que aviat pugui saber-se quin és l'estat de contaminació real de la zona.

D'altre costat, Salvem el Moll creu que l'Ajuntament ha vulnerat la llei municipal i de règim local de les Illes Balears, que estableix que "tota la ciutadania té dret a ser informada de les dades que l'Ajuntament tingui sobre les condicions ambientals en el terme municipal, especialment sobre les relatives als nivells de contaminació de l'aire, del sòl i de l'aigua, com també sobre la contaminació de caràcter acústic".

L'Ajuntament nega que no s'informi la ciutadania de les analítiques que realitza la Conselleria de Salut –les darreres, del 3 i el 18 de juliol–, els resultats de les quals assegura que estan publicats al web del Consistori i als panells informatius de la platja. Salvem el Moll ho ha tornat a negar.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF