SANITAT
Balears 09/08/2013

Salut Pública té registrats fins a 58 casos de tuberculosi enguany

Son Gotleu, Camp Redó i Inca, zones bàsiques de salut amb més casos

Antònia Artigues
2 min
Salut Pública té registrats fins a 58 casos de tuberculosi enguany

Palma.El cas d'Alpha Pam, el jove senegalès que va morir el mes d'abril per una tuberculosi de la qual no fou tractat mai per la sanitat pública balear, va evidenciar que l'exclusió de les persones sense targeta del cicle habitual d'atenció mèdica afecta la seva salut i posa en risc la de la resta, perquè cauen els mecanismes de prevenció i control.

En el cas d'Alpha Pam, podem dir que, com a mínim, i per dir-ho de la manera més suau, els circuits normals d'assistència i control no funcionaren com toca, com se suposa que sí que ho han fet en els 58 casos de tuberculosi que, fins al 26 de juliol de 2013, s'han registrat a Balears, segons consta en el registre de malalties de declaració obligatòria del Servei d'Epidemiologia de la Direcció de Salut Pública. D'aquests 58 casos, un total de 49 s'han diagnosticat a Mallorca, 7 a les Pitiüses i just 2 a Menorca.

Si s'atén a les distintes zones bàsiques de salut en què es divideix la Comunitat Autònoma, la de Son Gotleu, amb un total de 7 casos, és la que se situa en el primer lloc de casos registrats. La segueixen les zones de salut del Camp Redó (amb 5), Inca (5), Can Misses, Escola Graduada, Marines de Muro i Son Pisà (amb 3 casos cada una) i la Casa del Mar Ponent, Rafal Nou, Can Pastilla i Trencadors, amb 2. Se'n compta un únic cas fins en 21 zones de salut més.

Els tècnics d'epidemiologia han investigat enguany fins a 3 brots de tuberculosi (afecten més d'una persona) i durant el 2012 n'investigaren fins a 12 brots a Mallorca i 2 a les Pitiüses. Els d'enguany són tots de Mallorca.

El servei d'epidemiologia és el que du a terme el programa de vigilància, control i prevenció de la tuberculosi. El seu objectiu és tenir informació de la situació de la malaltia a Balears per, a llarg termini, poder disminuir-ne la incidència o mantenir-la en els nivells mínims.

Una de les seves funcions principals és la d'estudiar els contactes d'una persona amb tuberculosi perquè es puguin prendre les mesures adequades. Clar que per fer-ho necessiten la "imprescindible notificació del cas des del sistema sanitari". A més a més, la tasca dels tècnics de control d'epidemiologia "no substitueix" el sistema assistencial, que és el que té les funcions de diagnòstic i atenció als casos. Així, cada vegada és més preocupant que les persones sense targeta siguin excloses de l'assistència mèdica habitual, perquè incrementa el risc per a tothom. Si falla la detecció, el sistema de control també s'enfonsa.

stats