Publicitat
Publicitat

ELS COMPTES DEL CONSELL DE MALLORCA

Salom vol vendre patrimoni i dur l'autovia a Campos

El Consell augmenta el pressupost un 7,8% subhastant un edifici i demanant un crèdit

El Consell de Mallorca augmentarà el pressupost un 7,8% el 2014 fins a arribar als 330,5 milions. La millora dels ingressos amb 24 milions sortirà, bàsicament, d'un nou crèdit de 14,1 milions i de la venda de patrimoni propi. La institució que presideix Maria Salom (PP) confia a obtenir 5,4 milions d'euros per la venda, mitjançant el procediment de subhasta, de l'antic edifici de Carreteres situat a les Avingudes de Palma. La resta d'increment pressupostari s'explica per la pujada en l'aportació de la Comunitat Autònoma, que passa a ser de 195,3 milions, 7,3 milions més que enguany, per la nova llei de finançament dels consells, que no està aprovada.

L'increment dels ingressos es tradueix en un augment de la despesa en tots els departaments excepte en el de Medi Ambient. El Consell mantindrà dos pilars de despesa: els serveis socials, que acaparen una tercera part del pressupost (118,1 milions) i augmenten un 4,2%; i la cooperació local, que creix un 82% i passa de 7,4 milions a 13,5. En aquest punt, la pujada es produeix perquè es recupera el Pla d'Obres i Serveis per a noves inversions als municipis de menys de 20.000 habitants. La despesa en inversió es complementa amb les actuacions que portarà a terme directament el Consell en matèria de carreteres, amb dos nous trams del segon cinturói dues obres noves que es preveuen iniciar l'any vinent: la variant nord d'Inca i el desdoblament de la carretera entre Llucmajor i Campos, que suposarà allargar l'autopista actual. La inversió prevista per a l'any vinent suma 64,1 milions, gairebé el 20% del pressupost, però sumada a les transferències als ajuntaments per fer obres, s'arriba al 23% del pressupost.

Les carreteres es finançaran amb doblers del conveni estatal i per a l'any que ve es manté la partida de 19,4 milions. Amb tot, el Consell encara té 135 milions del conveni d'anualitats anteriors pendents de gastar i per això es poden afrontar actuacions que superen amb escreix l'anualitat prevista. Els dos primers trams de segon cinturó estan pressupostats en 38,7 i 35,8 milions, respectivament, però la previsió de despesa per a l'any vinent en aquestes obres és de 21,4 i 19,8 milions respectivament. La variant d'Inca té un pressupost de 14 milions i el desdoblament de Llucmajor a Campos, de 38,7 milions, però el Consell encara no sap quina quantitat gastarà l'any vinent en aquests projectes.

500 llocs de feina

Les obres en carreteres permetran, segons el Consell, crear uns 500 llocs de feina. Aquestes actuacions permeteren a la presidenta del Consell, Maria Salom, dir que els seus pressuposts estan "enfocats a sortir de la crisi", però sense abandonar "l'austeritat". Salom destacà l'increment de despesa en serveis socials i en inversió, i la reducció de la despesa corrent. Admeté un increment de la despesa de personal, però el justificà per una nova partida que es crea per contractar quatre tècnics que assessoraran els ajuntaments.

Salom i la consellera insular d'Hisenda, Margalida Roig, presentaren dilluns el projecte que el Consell Executiu aprovà divendres. L'equip de govern decidí divendres ajornar la presentació dels comptes perquè la dimissió del conseller de Turisme del Govern Carlos Delgado no tapàs la notícia. Els pressuposts del Consell encara han de ser aprovats pel ple de la institució, on el PP té majoria absoluta, i com que la tramitació encara s'allargarà més d'un mes, s'hauran de prorrogar temporalment els actuals.

Salom destacà que el Consell no té dèficit i que pot demanar crèdits, perquè ja no supera el límit d'endeutament. Tot i això, el Consell continuarà tornant deute el proper exercici perquè preveu amortitzacions per valor de 30,9 milions i el pagament d'interessos per 7,2 milions més. Així les coses, el Consell pagarà l'any que ve als bancs 38,1 milions, un 10,9% del seu pressupost. La presidenta també passà de puntetes per la venda de patrimoni. Al·legà que la previsió d'ingressar 5,4 milions es basa en un peritatge que fixa aquest preu de venda, però evità concretar les garanties d'èxit d'una operació que podria tornar a quedar en res com ha passat altres pics.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF